Vnuk Evžena Plocka: Rodina nikdy nepochybovala o motivech činu

14. duben 2019 05:00

Desítky lidí si v Jihlavě připomněly odkaz Evžena Plocka, který se 4. dubna 1969 upálil na protest proti nastupující normalizaci.

V nemocnici umíral do 9. dubna. V závěru pietní vzpomínky v gotickém sále radnice účastníci odešli položit květiny k pamětní desce na náměstí, kde se tragický čin odehrál. Podle Plockova vnuka Aleše se rodiny dotklo, že někteří lidé jeho motivy zpochybnili. „Mohu říci, že jsme nikdy nepochybovali o motivech demonstrativního činu, i když to mělo tragický dopad na naši rodinu,“ řekl Plocek.

‚Byl to připravený, promyšlený, politicky motivovaný čin‘

Uvedl, že okolnosti jednání svého dědečka prozkoumal a shromáždil řadu svědectví. Případem se s dalšími institucemi zabývalo i ministerstvo obrany. „Jejich stanovisko je zcela jasné: Byl to připravený, promyšlený, politicky motivovaný čin,“ řekl Plocek.

Připomněl i to, že se pohřbu Evžena Plocka, který měl podobu demonstrace, zúčastnilo kolem 5000 lidí.

Přítomným Plockův pohřeb připomněly snímky jihlavských fotoamatérů, viděli i dokument Příběh třetí pochodně z roku 2017, který natočil Martin Řezníček.

Odkaz Evžena Plocka

Vzpomínku k 50. výročí Plockova sebeupálení uspořádala radnice s občanskou iniciativou Odkaz Evžena Plocka. Iniciativa usiluje o státní vyznamenání pro Evžena Plocka. Prezident Miloš Zeman ale v lednu oznámil, že žádostem o udělení státního vyznamenání Plockovi nevyhoví. „Mohu pouze poznamenat, že v případě pana Plocka, na rozdíl od Jana Palacha, Jana Zajíce i dalších, lze s úspěchem pochybovat o jeho motivaci,“ řekl tehdy s poukazem na historické posudky, které si nechal zpracovat.

„Asi ví víc, než vím já. Já se marně snažím vžít do pocitů lidí, kteří prožili rok 68 a následně přicházející normalizaci,“ řekl dnes náměstek jihlavské primátorky Petr Laštovička (ODS) v souvislosti s vyjádřením prezidenta.

Evžen Plocek se narodil 29. října 1929 v Jihlavě. Vyučil se nástrojařem a pracoval v Motorpalu. V roce 1953 se oženil a o rok později se mu narodil syn Jiří. Od roku 1955 byl členem KSČ, v roce 1968 byl členem okresního výboru strany. Po srpnové okupaci byl delegátem vysočanského sjezdu KSČ, který žádal okamžité stažení cizích vojsk.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související