Vlasy nabízí vším ideální životní prostředí

18. říjen 2016
Dobré odpoledne

Vši se nejlépe šíří v dětském kolektivu. Jak zabránit tomuto parazitovi, aby se dostal do vlasů vašeho dítěte a případně jak se ho zbavit, přišla do poradny Regionu říct Irena Hableová z Krajské hygienické stanice. „Pokud máme podezření, že se v dětském kolektivu objevily vši, pak doporučuji zakoupit v lékárně nebo v drogerii hřeben tzv. všiváček a dětem tímto hřebenem nad bílým povrchem minimálně pět minut tímto hřebenem vlasy pročesávat,“ říká host.

Vyčaseného parazita pak uvidíte na bílé podložce. V případě, kdy máte podezření, že se v kolektivu vši vyskytují, kontrolujte vlasy dětí tímto způsobem minimálně jednou za tři dny.

Vlasy nabízí pro život vší ideální podmínky

Veš ve vlasech můžete zahlédnout pouhým okem. Ale vzhledem k velikosti a hustotě vlasů je lepší zvolit metodu vyčesávání. „Záleží v jakém vývojovém stádiu veš je. Pokud je to nymfa prvního stádia, tak měří zhruba 1,2 mm. Ve třetím stádiu měří už 2,2 mm, dospělý samec má asi 2,5 mm a samice 3,3 mm,“ říká Hableová. Ve vlasech se vším daří hlavně proto, že jim nabízí úkryt, optimální teplotu a taky ideální pokožku, která je na hlavě velmi jemná.

Pozor na rozdíly mezi kosmetickým a zdravotnickým prostředkem

Děti zbavíte vší dvojím způsobem. Buď mechanicky vyčesáváním za použití hřebenu tzv. všiváčka, nebo pomocí přípravků. Vyčesávání zejména u dlouhých vlasů není příliš účinné. „Já bych chtěla upozornit na to, že existují tzv. zdravotnické prostředky a kosmetické prostředky. Ty kosmetické nesmí ze zákona obsahovat žádné účinné látky na hubení vší. Proto jsou jenom pro zlepšení kvality vlasů, abychom pak mohli lépe vyčesávat hnidy. Žádný z přípravků, který máme u nás na trhu, není proti hnidám, i když často to na etiketách vidíme,“ upozorňuje host.

Působení přípravku ověřte

Přípravky proti vším aplikujte podle návodu. Po té je důležité znovu provést kontrolu už zmiňovaným všiváčkem. Pokud budu po dobu pěti minut od kořene vlasů vyčesávat a vyčešu živé vši, potom je přípravek neúčinný, nemá význam ho dále používat a je potřeba zakoupit jiný nebo se poradit s lékařem,“ upozorňuje host. Zároveň je potřeba vydezinfikovat všechny lůžkoviny, hřebeny, různé ozdoby do vlasů, čepice nebo helmy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.