Vlastníci lesů chtějí větší pomoc státu kvůli kůrovci

25. duben 2019 15:00

Lesníci se kvůli kůrovcové kalamitě podle předsedy Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) Františka Kučery dostávají do ekonomických potíží.

Těží mnoho dřeva, jehož ceny se propadly. Situaci dál zhoršuje sucho, které místy předčasně zastavilo jarní výsadbu v lesích. Zalesňovat přitom bude potřeba násobně vyšší rozlohy než dřív. Drtivá většina vlastníků lesů na to nebude mít peníze, řekl Kučera na dnešní konferenci sdružení v Pelhřimově. SVOL zastupuje majitele pětiny lesů v ČR.

Situace je zoufalá

„Situace vlastníků lesů je zoufalá a my žádáme finanční pomoc státu v těchto složitých dobách,“ řekl Kučera. Uvedl, že cena vlákninového dříví se blíží k výrobním nákladům, i tak se těžko prodává. Dřeva je celkově přebytek, v krajině přibývají hromady klád. „Nevíme, jestli ta kalamita letos kulminuje nebo jestli bude pokračovat ještě ve větší míře další roky," řekl.

Ceny dřeva z roku 1992

„Že ty podniky ještě držíme, to já považuji na ekonomický zázrak,“ podotkl v debatě jednatel jihlavské Správy městských lesů Václav Kodet. Uvedl, že zatímco ceny dřeva se loni vrátily na úroveň roku 1992, mzdy ve stejné době stouply více než šestinásobně.

O tom, že vlastníci lesů potřebují finanční pomoc, podle Kučery sdružení mluví několik měsíců. Ministerstvo zemědělství pro letošek slíbilo na hospodaření v lesích 1,15 miliardy Kč. Lesníci k tomu ale podle Kučery potřebují další tři miliardy, aby mohli plochy po těžbě zalesnit, v dalších letech by pak chtěli dostávat pět až sedm miliard Kč. „Pokud v krajině nebude les, tak v ní nebude ani voda,“ řekl předseda SVOL.

Kalamita

Česko se potýká s kůrovcovou kalamitou takového rozsahu, jaký odborníci nepamatují. Ministerstvo zemědělství si je podle náměstka ministra Patrika Mlynáře jejích ekonomických dopadů vědomé. Uvedl, že kromě částky 1,15 miliardy Kč, kterou už má ministerstvo v rozpočtu, připravuje pro nestátní vlastníky lesů podporu na zmírnění propadu cen dříví.

Poslalo ji k notifikaci do Bruselu, zároveň žádá o potřebné peníze do své kapitoly.

„Přičemž objem podpory je predikován jen v roce 2019 ve výši tří miliard korun. V letech následujících bude modifikovaná podle aktuálního vývoje cen na trhu s dřívím,“ uvedl Mlynář.

Neúspěšná jsou podle něj zatím jednání s ministerstvem financí o daňových úlevách týkajících se lesů a palivového dřeva.

zdroj: ČTK
Spustit audio