Vlastimil Beránek je autorem největší celoleštěné skleněné sochy na světě. Jmenuje se Venuše

24. září 2020

V pelhřimovské kapli svatého Kříže byla odhalena největší celoleštěná skleněná socha na světě z dílny výtvarníka ze Žďárska Vlastimila Beránka.

Autor ji dokončoval ve sklárně ve Šluknově. Její zástupci přivezli unikátní dílo na pouhé dva dny.

„Ta socha, to je vlastně tavenice do formy,“ popisuje vznik díla žák Vlastimila Beránka Jaroslav Prošek. Prozradil, že postup je náročný, a často nevyjde napoprvé. „Jakmile to sklo nateče do formy, začne se chladit, a chladí se někdy týdny, někdy měsíce,“ přidává se ředitel sklárny Crystal Caviar Marek Landa.

To, co dělá sochu Venuše unikátní, je její broušení a leštění. Je několikanásobné, přičemž poslední leštící prášek je jemnější než cigaretový popel. Právě leštění nekompromisně ukáže, jak byla socha odlita, odkryje nechtěné praskliny. Vše se podařilo, a výsledkem je dvě stě čtyřicet tři kilogramů vážící plastika, která se navíc pomalu otáčí.   

Skleněná Venuše bude součástí českého pavilonu na světové výstavě EXPO v Dubaji

Na úplném začátku je ale samozřejmě nápad a návrh výtvarníka. Díla Vlastimila Beránka jsou ceněná po celém světě, a jsou součástí mnohých známých sbírek.

Ona poslední unikátní světle modrá Venuše bude spolu s dalším Beránkovým dílem součástí českého pavilonu na světové výstavě EXPO v Dubaji.

Socha váží dvě stě čtyřicet tři kilogramů, v průměru má osmdesát osm centimetrů

Po odhalení sochy v kapli svatého Kříže v Pelhřimově předali zástupci Agentury Dobrý den certifikát o zapsání světového rekordu. Miroslav Marek se svěřil, že jsou všichni na jedné straně nadšení, že mohli sochu uvítat v Pelhřimově, na druhé straně se museli zaručit za její bezpečí.

„Kolega je podepsán pod lejstrem, kde je suma, za kterou ručíme. Je sedmimístná a v eurech,“ říká. Po pelhřimovském odhalení si dílo zástupci šluknovské sklárny odvezou, a budou ji připravovat na mnohem náročnější transport do Dubaje.

Spustit audio