Vlaky z Jihlavy na Kostelec se rozjedou až v úterý. Přes koleje tam spadly stromy

24. únor 2020 11:30

Provoz na železnici mezi Jihlavou a Kostelec u Jihlavy bude obnovený až v úterý. Stromy popadané kvůli silnému větru tam poškodily i trakční vedení.

Médiím to řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Opravy na hůře dostupné trati měly podle původních informací skončit dnes v poledne. Silný vítr trápí Vysočinu od nedělního odpoledne, způsobil výpadky proudu.

Popadané stromy blokovaly i silniční dopravu. Hasiči už je dnes odstraňovali na asi 150 místech.

Vlaky stojí od neděle

Vlaky na trati 225 u Jihlavy nejezdí od nedělních 18:30. Cestující vozí autobusy. „Provoz bude obnovený až zítra, stromy tam spadly i na trakci, takže oprava je prostě delší,“ řekla Friebová.

České dráhy na svém webu zatím stále informují, že předpokládaný konec omezení je dnes v 18:00.

Silnice na Žďársku

Od noci byla na Žďársku kvůli popadaným stromům neprůjezdná silnice mezi obcemi Sirák a Újezd. Stromy blokovaly i silnici mezi Chroustovem a Bohdalovem. Zprovoznit se je podařilo dopoledne.

V obci Jestřebí na Jihlavsku nebo Dolní Bory na Žďársku spadly v noci stromy na zaparkovaná auta. Kvůli stromu nebo větvím spadlým na silnici se staly dvě dopravní nehody, nikdo se nezranil, řekla mluvčí policie Dana Čírtková.

Pády stromů a vítr poškodily elektrická vedení. Společnost E.ON zásobující většinu Vysočiny evidovala dopoledne přes 800 domácností bez proudu, hlavně na Jihlavsku. Ráno se výpadek týkal 2000 domácností. Společnost ČEZ, která je dodavatelem na Havlíčkobrodsku, tam dopoledne odstraňovala poruchu na jednom vedení vysokého napětí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související