Vláda pravděpodobně hlasování o nedůvěře ustojí. Co bude dál? Podívejte se na speciál

22. listopad 2018

Opozice svolala na pátek mimořádnou schůzi dolní komory k hlasování o nedůvěře vládě. Důvodem je údajný únos premiérova syna Andreje Babiše mladšího na Krym v úzké souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. 

Sociální demokracie, koaliční partner hnutí ANO v kabinetu, se zítra hlasování o vyslovení nedůvěry vládě nezúčastní. Poslanci ČSSD odejdou ze sálu.

Kabinet s největší pravděpodobností hlasování ustojí. Zároveň ale z úst předsedy strany Hamáčka zaznělo, že by měla proběhnout změna na postu premiéra do doby než se vše vystětlí.

A kdyby náhodou ne, tak prezident Miloš Zeman opakovaně řekl, že by sestavením další vlády opět pověřil Andreje Babiše z hnutí ANO.

ČSSD podle Hamáčka nemůže přehlédnout fakt, že problémy Andreje Babiše vládu zatěžují, opozice ale podle něj nemá žádný plán B. Vedení ČSSD vidí jako možnou variantu i rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby.

Premiér Babiš v reakci řekl, že nechápe, proč ČSSD nepodpoří vládu a vyhrožuje volbami. Poslanecký klub hnutí ANO za premiérem jednomyslně stojí. Kdo by za případné předčasné volby zaplatil nejvíc? A jak by se mohl zachovat prezident Zeman? O tom byl hodinový speciál Českého rozhlasu Plus.

Hosté:
Petr Nováček, vnitropolitický komentátor Českého rozhlasu
Kristýna Novotná, redaktorka serveru iRozhlas.cz
Lukáš Jelínek, politický analytik a místopředseda Masarykovy demokratické akademie blízké ČSSD
Martin Buchtík, ředitel organizace STEM
Vít Hloušek, vedoucí Mezinárodního politologického ústavu Fakulty sociálních studií MUNI
Jan Chvojka, předseda poslaneckého klubu ČSSD
Petr Gazdík, předseda hnutí STAN a poslanec

autoři: Jan Burda , jpr

Související