Vinohradům pod hradem Sádek mrazy neublížily. Škodily ale meruňkám

23. březen 2020 11:00

Vinohradům pod hradem Sádek na Třebíčsku zřejmě nynější mrazy neublížily, protože tam ještě réva neraší. Podle vinaře Lubomíra Lampíře ale v okolí utrpěly meruňky.

Vinohrady patří k nejvýše položeným na Moravě. Na šesti hektarech půdy roste kolem 30.000 keřů vinné révy. Vinohrady se rozkládají v nadmořské výšce od 420 do 480 metrů.

Fatální to nebude…

Po zimě, kdy nebyly skoro žádné mrazy, tam v noci na dnešek naměřili minus šest stupňů Celsia. „V těchto vyšších polohách si myslím, že to fatální nebude, protože jsou očka ještě uzavřená, réva ještě neraší,“ řekl Lampíř k možným dopadům mrazu.

Bránit se proti takovému poklesu teplot podle něj ani nejde. „Těch opatření je několik doporučených, ale stejně žádné nefunguje, když máte tento mráz. To můžete rosit, zakuřovat, rozhánět ventilátory a stejně nic,“ uvedl Lampíř.

Duben

Vinná réva podle něj obvykle raší v polovině dubna, škodit by jí mohly velké výkyvy počasí v dalších dvou měsících. „Toho se bojíme“ uvedl. Keře vinné révy už jsou ostřihané a přihnojené. „Provádíme zimní řez, čištění letorostů a vyvazování. Je to největší část práce v celém vinařském roce,“ řekl Lampíř k přípravám vinohradů na jaro.

Vinohrady založil Lampíř s rodinou asi před 30 lety v místě původních panských vinic. V areálu je i restaurace s hotelem, které jsou teď kvůli opatřením proti šíření koronaviru uzavřené.

zdroj: ČTK
Spustit audio