Viktor Polák z Domova Barbora v Kutné Hoře získal ocenění Pečovatel roku. „Je to poslání, ta činnost mne obohacuje,“ říká

22. listopad 2018 06:46

Už po šesté se ve středu v Praze udělovaly Národní ceny sociálních služeb. Ocenění zamířila do Kutné Hory i do Brna. Národní cenu sociálních služeb dostalo hned šest lidí. Pomáhají hlavně v charitativních centrech nebo domovech pro seniory. Fyzicky i psychicky velmi náročnou práci nedělají pro peníze.

"Pan Viktor Polák... Klienti ho vyhledávají, rádi se mu svěřují. K profesi pečovatele přistupuje s osobním zájmem a hlubokým porozuměním dlouhých 18 let," představila jednoho z oceněných patronka Národní ceny sociálních služeb, herečka Hana Maciuchová.

Viktor Polák dostal cenu Pečovatele roku v kategorii pobytových služeb. Pracuje v Domově Barbora v Kutné hoře. Má třináctihodinové služby, kdy se stará o seniory od jejich budíčku po uložení ke spánku.  Moc děkuju, je to zavazující samozřejmě, já to chápu jako poslání, můžu pracovat s lidmi - ta činnost mě obohacuje, "uvedl oceněný.

Podobně mluví i další oceněná - pečovatelka Diecézní charity Brno Helena Novoveská, která dojíždí jako terénní pracovnice za klienty k nim domů a to už 30 let. "Ti lidé se spoléhají na člověka, aby jim poradil, cokoli zařídil. Když jsou oni spokojení, já jsem taky spokojená. Dělá mi to radost, když se smějí a mají radost."

Organizátorem celostátní soutěže je Diakonie a Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Prezident asociace Jiří Horecký vysvětluje, že je pečovatelů v Česku málo a jsou často přetěžovaní.  "Je to práce, která bude zejména do budoucna velmi důležitá, těch lidí, kteří potřebují pomoct, je stále více. Jsou to i rodiny, které to nezvládají a tu péči oceňují. Chceme ukázat na ty pečovatele, kteří to dělají se srdcem. V sociálních službách pracuje v Česku asi 100 tisíc lidí

Spustit audio