VIDEO: Pelhřimov má kluziště uprostřed náměstí. Hned první den bylo plno

Lyžaři mají umělé sjezdovky, bruslaři plastový led. Ano, tak to vypadá v posledních letech, kdy se zima ne a ne naplno projevit. Umělé kluziště teď postavili i v Pelhřimově, přímo uprostřed Masarykova náměstí.

Nové plastové kluziště je složené z jednotlivých desek a je velké deset krát dvacet metrů. Bruslení je na něm stejné jako na přírodním ledu, odborníci ale doporučují ostřejší brusle. Ty si hned první den, kdy se umělá ledová plocha na náměstí objevila, přinesly děti z místní školy a hned novou atrakci vyzkoušely. „Naučila jsem se bruslit na stadionu. Tady je to lepší, studí jen malinko,“ říká malá Míša. Čtyřletý Adam se teprve na led chystá, bude tam s dědečkem, a bruslit prý umí: „Rovně i obloučky,“ říká.

Umělý led v Pelhřimově vyzkoušejí mladí i staří. To tu ještě nebylo

„Je to krásný, to tady ještě nebylo,“ obdivuje led paní, která prochází po náměstí a další dáma s pejskem říká, že už volala vnučce, která k ní má přijet, aby si vzala brusle. Pro všechny místní je to velké a příjemné překvapení. Mnozí bruslili naposledy před mnoha lety, na zamrzlém rybníku Stráž. „Koukám jako blázen, to je plast,“ diví se pán, který přijel ze vsi nedaleko Pelhřimova. „Zkusit bych to mohl, vypadá to zajímavě,“ říká a podobně se rozhoduje i další starší pán, který stojí u mantinelu. „Zajdu, to jo,“ plánuje. Bruslit už prý určitě nebudou manželé Šulcovi, nechají to mladším. „Ráno jsme to slyšeli v rádiu, že to tady bude, tak jsme se šli podívat,“ říká pan Šulc.

Bruslení v Pelhřimově
Bruslení v Pelhřimově

Pelhřimovští by plastový let uvítali každý rok

Umělé kluziště bude na pelhřimovském Masarykově náměstí stát do konce ledna, a pak poputuje do dalšího města. Místní se už teď shodují, že by tu mohlo být každý rok.

Spustit audio