VIDEO: Extrémní otužilec z Jablonce odhází kry a hurá do vody

28. únor 2018

Ani arktická zima a ledové kry neodradí jabloneckého otužilce Petra Vobořila od každodenního rituálu ranní koupele v jablonecké přehradě. V mínusových teplotách si vyseká otvor do vody a jde na koupačku.

Otužování je zdravé, to asi málokdo zpochybní. Otázkou je jen za jakých podmínek a kde je hranice extrému. Jablonecký otužilec Petr Vobořil ji má hodně posunutou. Dokazuje to video a rozhovor, který s ním natočil redaktor David Hamr.

Inspirovali ho jablonečtí senioři

Do konce listopadu v přehradě ráno co ráno plaval, když hladina zamrzla, vyřezává si každé ráno pilou do ledu otvor a absolvuje ranní koupel. „Pila je původem odsud z přehrady, už před sto lety tu s ní řezali led, mám ji půjčenou od hrázného,“ popisuje otužilec a pokračuje: „Koupu se každý den už od podzimu. Inspirovali mě místní senioři, kteří vydrželi jen do té doby, co měla voda patnáct stupňů.“

Bolesti zad a nachlazení? Nejsou

„Ledový muž“ Petr Vobořil dokazuje, že člověk si může zvyknout takřka na vše. „Je to příjemný, když to natrénujete, tělo dostane šok, prokrví se,“ říká. Podle něj má otužování v ledové vodě i zdravotní benefity: „Nebolí mě záda, nejsem nachlazený. Ale samozřejmě, že když někdo začíná, měl by mu to lékař schválit.“

Otužilec Petr Vobořil s sebou na přehradu v mrazu musí nosit pilu a sekeru, aby se do vody vůbec dostal

Někdy se musí úplně potopit

Když je to třeba, potopí Petr Vobořil i hlavu. „Občas se stane, že mi z ruky vyklouzne sekera, to se pak pro ni musím potopit, byla totiž docela drahá,“ komentuje s úsměvem muž, který se v třeskutě mrazivé vodě jablonecké přehrady cítí jako doma ve vaně. Zároveň zve každého, kdo má odvahu, aby se k němu přidal. Sám ale upozorňuje, že před absolvováním první koupele je lepší navštívit lékaře a otužování pravidelně trénovat.

autor: David Hamr

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.