VIDEO: Agáta je kříženka pasteveckého psa. Nejlepší by byla na hlídání

22. říjen 2018

Český rozhlas Vysočina pomáhá psům v útulcích v našem kraji najít nové pány. V zařízení v Třebíči žije od května fena Agáta.

Její rasa ji předurčuje ke hlídání stáda, ale skvěle zvládne i zahradu nebo pozemek rodinného domu.

„Agáta je odhadem čtyřletá kříženka pasteveckého psa. Možná středoasiata, možná anatola,“ představuje dobře čtyřicetikilogramového psa se světlou srstí ošetřovatelka Lucie Vakulová. Do útulku Agátu přivezla rodina, ke které fena přišla, když trávili víkend v osadě Ptáčovský žleb u Třebíče. „Rodina si psa okamžitě zamilovala, jenže není to pes pro každého, takže musela být převezena do útulku“ říká ošetřovatelka.

Agáta má třetí víčko. Je to ale jen estetická vada

Zdravotně je na tom Agáta dobře, až na třetí víčko na očích. „Je to estetická vada, dá se to operativně odstranit,“ vysvětluje Lucie Vakulová s tím, že někteří psi s touto vadou často trpí na záněty. U Agáty se ale zatím nic podobného neprojevilo, takže bude na novém pánovi, jak se s vadou vypořádá. Agáta je čipovaná, ale její majitel čip neregistroval, takže není dohledatelný.

Má ráda děti a seniory, psy nesnáší

Už podle víkendu stráveného s rodinou s dětmi i seniory je zřejmé, že se Agáta s lidmi snáší dobře. „Děti vyloženě miluje a na starší paní reagovala výborně,“ říká ošetřovatelka. Agáta zřejmě žila u starších lidí. Bohužel se ale nesnáší s ostatními psy. „Na kočky reaguje celkem dobře,“ dodává Lucie Vakulová. Podle ní by se Agáta nejvíc hodila na hlídání pozemku, který ale musí být oplocený s uzamykatelnou brankou. „Dokonce s umí otevřít dveře,“ dodává ošetřovatelka.