Věž kostela v Obratani na západě Vysočiny bude mít letos střechu. Dva roky je odkrytá

13. srpen 2020 05:50

Obrataňská věž kostela je už téměř dva roky rok bez střechy. Místní se ji pokouší svépomocí opravit. Práce jim ale komplikují třeba i kavky.

Práce na věži kostela v Obratani pokračují, jen když se podaří sehnat dostatek peněz na jejich provedení. Aktuálně to vypadá, že nový krov by mohl být ještě letos.

Lidé chodí, ptají se

„Samozřejmě, lidi chodí, ptají se, kdy už to bude hotové, jak to bude, každé zastupitelstvo to řešíme,“ poukazuje starosta Obrataně Aleš Komárek na dlouhé trvání prací i na fakt, že věž kostela je bez střechy téměř dva roky.

„V roce 2016 se začalo tím, že se sundala báň nad lucernou, v roce 2017 se nedělalo nic, protože jsme nedostali žádnou dotaci, v roce 2018 se sundal zbytek střechy,“ ohlíží se do minulosti stavební technička farnosti v Pelhřimově Gabriela Vašáková.

Letos bude střecha

Už letos by se ale střecha měla na věž kostela vrátit. „Budeme sundávat provizorní zakrytí, budeme dělat statické zajištění koruny zdiva, celkově ta střecha se pomocí jeřábu bude dávat nahoru.“

Obrataň, kostel

Příští rok pak ještě pokrývači položí novou šindelovou krytinu a kostel tak získá svou původní podobu.

Kostel slouží svému účelu

Svému účelu nicméně církevní stánek slouží i v současnosti. Chybějící střeše navzdory, jak potvrzuje Aleš Komárek: „Tohle je jen střecha věže a ta je samostatná, takže kostel sám o sobě je samostatná budova. Nijak to nikoho neomezuje, mohou tam dál probíhat bohoslužby, kostel s tím nemá nic společného.“

Vedení Obrataně usilovalo o rekonstrukci střechy podle Aleše Komárka už zhruba od roku 2014. Byla totiž ve špatném stavu a přispělo k tomu zřejmě i místní ptactvo. „Pak se nám tam ještě nastěhovaly kavky, dost tomu pomohly, začaly rozebírat střechu.“

Ač ptáci k poničení střechy nejspíš trochu dopomohli, myslí na ně stavebníci i do budoucna. V nové střeše tak budou prostory řešené tak, aby tam bylo dál místo i pro kavky.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související