Větší hodiny něž Třebíč má v Evropě pouze Londýn

18. duben 2016
Dobré odpoledne

V rámci Mezinárodní dne památek a sídel, který připadá na 18. dubna, jsme si do poradny Regionu pozvali ředitelku Městského kulturního střediska Třebíč Jaromíru Hanáčkovou. Třebíč je jedním ze tří měst Vysočiny, jehož památky jsou zapsané v seznamu UNESCO. Navíc v provozu už je i jedna z nových třebíčských turistických atrakcí.

Tou památkou je vodojem U Kostelíčku. V loňském roce prošel rekonstrukcí a v letošním roce je o víkendech od dubna otevřený návštěvníkům. Od května bude přístupný i ve všední den. „Z jeho ochozu je nejlepší pohled na naše město, který je vůbec možný. Je tam lepší výhled než třeba z městské věže. Je vidět Borovina i daleké okolí,“ říká Hanáčková. Návštěvník může projít i cisternou na vodu.

Bazilika sv. Prokopa je otevřená celoročně

Bazilika je přístupná denně. Omezení platí o víkendech, kdy se v ní dopoledne konají bohoslužby. Komentované prohlídky trvají zhruba 50 minut. „Velice atraktivní je krypta. Je skutečně kouzelná. Nachází se pod podlahou chrámové lodi. A když má návštěvník štěstí, tak se může podívat i na trpasličí galerii,“ vysvětluje Jaromíra Hanáčková. Je k ní přístup přes věžičky a po velmi úzkém schodišti. Dříve byla trpasličí galerie většině návštěvníků uzavřená. Nově je ale možné o její návštěvu požádat. Kromě toho, že je to magické místo, je z něj i krásný výhled na město.

Vodojem Kostelíček v Třebíči se stane rozhlednou

Po londýnském Big Benu jsou největší hodiny v Evropě na městské věži v Třebíči

„Průměr ciferníku třebíčské městské věže je zhruba 5,5 metru.“ Od dubna je věž přístupná o víkendech a v květnu pak znovu každý den v týdnu. Návštěvníci se dostanou na ochoz věž, který je 35 metrů od paty věže. Celá věž je vysoká 75 m. Z věže je vidět židovská čtvrť, Zadní synagoga i bazilika sv. Prokopa.

Židovskou čtvrť v Třebíči tvoří zhruba 120 domků

Domy jsou malé s velmi malými dvorky. Mezi nimi jsou místy velice úzké uličky. Od ostatních staveb se liší synagoga. „Je svou velikostí jiná a impozantní. I když byla postavená jako druhá kolem roku 1670. Její stavbu financovala židovská obec. Židovské obyvatelstvo se tak rozrůstalo, že první synagoga nestačila. Proto postavili druhou synagogu ve slohu barokním, ale jsou tam i renesanční prvky. Nejkrásnější je vnitřní výmalba, velice barevná, která pochází z roku 1705,“ doplňuje Jaromíra Hanáčková. Lidé se také dostanou hned do sousedního domu. Klikatou vozovou cestou dojdete přes židovskou čtvrť na židovský hřbitov, který se nachází na druhé straně kopce Hrádek. „Židovský hřbitov je unikátní tím, že se dochoval v takové velikosti. Je tam pochovaných zhruba 11 tisíc židů a dochovalo se něco kolem 3 tisíc židovských náhrobků.“

Spustit audio