Veterináři ukončili mimořádná opatření kolem Štěpánova, kde byla v lednu ptačí chřipka

18. únor 2020 06:00

Veterinární správa dnes ukončila mimořádná opatření vydaná 20. ledna po výskytu ptačí chřipky ve Štěpánově nad Svratkou.

Před týdnem už veterináři podmínky pro chovatele drůbeže v okolí městyse zmírnili, protože se tam další nemocní ptáci nenašli. Žádné nálezy tam nebyly ani během minulého týdne, řekl ředitel Krajské veterinární správy na Vysočině Božek Vejmelka. „Všechno bylo v pořádku. Tak, jak jsme avizovali, jsme zrušili mimořádná veterinární opatření,“ uvedl Vejmelka.

Nákaza na Pardubicku

V minulých letech na Vysočině ptačí chřipka nebyla. Ve Štěpánově a jeho okolí je přes 180 drobných chovatelů drůbeže, ale žádný komerční chov. Štěpánovu se plošné vybíjení drůbeže vyhnulo.

Druhé ohnisko ptačí chřipky v Česku dnes veterináři potvrdili ve Slepoticích na Pardubicku v chovu firmy Moras Moravany. Vybijí tam skoro 140.000 kusů drůbeže. Ve vzdálenosti do tří kilometrů je další část chovu Morasu se 120.000 kusy drůbeže. O jejich utracení veterinární správa teprve rozhodne.

Okolí Štěpánova

Na Žďársku už před týdnem veterináři zrušili přísnější tříkilometrové ochranné pásmo, do něhož kromě Štěpánova a jeho místních částí spadala obec Ujčov a vsi Švařec a Kozlov. Chovatelé tam předtím museli mít drůbež zavřenou. Do dneška platilo mírnější pásmo veterinárního dozoru zahrnující území zhruba do deseti kilometrů od Štěpánova.

Chovatelé v něm například měli dbát na dezinfekci v chovech, nesměli drůbež přepravovat jinam bez souhlasu veterinářů ani pořádat výstavy. „Určitě nás to zatížilo nějakou administrativou, své si užili i chovatelé. Ale jsme rádi, že se to obešlo bez velkých následků a že nedošlo na vybíjení v chovech,“ řekla dnes štěpánovská starostka Šárka Kunčíková (za ODS).

O potvrzení nákazy subtypu H5N8 ve Štěpánově informovala Státní veterinární správa 18. ledna. Šlo o chov s 12 slepicemi a třemi kachnami. Kromě drůbeže v nakaženém chovu veterináři hned utratili i 12 slepic sousedů, ty podle testů nakažené nebyly.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související