Veterány vyměnil za starý pivovar. Radislav Procházka teď zachraňuje poctivou práci předků

OBSAHUJE FOTOGALERII: Radislav Procházka byl sběratel veteránů a toužil po místě, kde by mohl svou sbírku umístit a starat se o ni. Hledal, hledal, až našel bývalý panský pivovar v Čechtíně na Třebíčsku. Stará budova s kořeny až někde ve třináctém století mu ale tak učarovala, že veterány nechal stát ladem a pustil se do oprav staré památky.

Když Procházkovi starý panský pivovar kupovali, byla to v podstatě neobyvatelná ruina. Podepsaly se na ní desítky let hospodaření zemědělského družstva. Dnes má stavba novou střechu, takže zkáza pod ní už nepokračuje. V nejnovější, barokní, části domu teď Radislav Procházka žije se svou rodinou a má velké plány. „Studuju starý technologie, a snažím se to dělat tak, jak to dělali naši pradědkové, protože to, co už se tu naplavilo za posledních sedmdesát let, se nedá srovnat s tím, jak to tady bylo postavený, jak to vymysleli,“ říká majitel pivovaru. Rád by uvedl stavbu do podoby, jakou měla alespoň před první světovou válkou.

Nejvíc tu z pivovaru zbylo pivní plísně

Už někdy ve třináctém století na tomto místě stála tvrz. Dodnes jsou tu patrné pozůstatky. Později to byl zámeček, který ale zřejmě svému účelu dlouho nesloužil. Tehdejší majitel panství Smil Osovský tu totiž v šestnáctém století nechal zřídit pivovar. Pivo se v něm vařilo až do roku 1884. Dodnes jsou tu zřetelné jednotlivé části provozu. Z technologií se zachovaly například korečkové výtahy. Radislav Procházka s úsměvem říká, že nejvíc je tu pivní plísně. Černé nánosy jsou zřetelné na zdivu pod dnešní omítkou.

Nápis na pilíři je datovaný rokem 1664. Sýpka je ale starší

„Máme tady takový pilíř, kde je tesaný nápis z roku 1644, ale od památkářů víme, že v roce 1644 byla poslední barokní přestavba. Ta starší část, sýpka, je z doby třináctého století,“ říká manželka Radislava Procházky Hana a ukazuje na nápis na pilíři pod klenbami. Pod jedním prahem v barokní části stavby mi Radislav Procházka ukazuje dutinu. Stejně jako vše ostatní ji čeká průzkum památkářů.

Na stěně varny je obraz Jana Nepomuckého

Nejstarší část areálu je v této době neobyvatelná a jen díky novému zastřešení dál nechátrá. Je tu zřetelné, že prostory byly kdysi po celé délce průchozí. Dnešní příčky jsou až z dob družstevního hospodaření. Na každém kroku ale objevujeme známky dávné historie a poctivého řemesla. Třeba nástěnná malba s motivem Svatého Jana Nepomuckého v bývalé varně, která se objevila poté, co přívalový déšť spláchl vrchní malbu.

Čechtínský pivovar je od konce roku 2016 kulturní památkou

Procházkovi se snaží co nejvíc původního zachovat. „Do těch původních zdí ani nehodláme kopnout. Zatím co se tady odbouralo, tak to byly takové různé přílípky, co byly vybudované za družstva,“ říká Radislav Procházka. Původní podobu stavby bude ale v mnohých případech těžké hledat. Naději je teď ale možné vložit do památkářů. Bývalý panský pivovar v Čechtíně se totiž koncem roku 2016 stal kulturní památkou.

Spustit audio