Vesnický pes Ben rád štěká, nemá rád náhubek, ale u nového pána se rád vše naučí

6. květen 2022

V třebíčském psím útulku žije kříženec Ben. Je to pes z vesnice, který nemá žádný výcvik, je ale moc učenlivý. 

Ben se za pár týdnů v třebíčském útulku naučil základní povely, a snad si brzy zvykne i na náhubek. 

„Je to sedmiletý středně velký voříšek z vesnice. Vzhledově vypadá jako plemeno šiperka, jen větší,“ popisuje psa ošetřovatelka Lucie Vakulová. Ben žil na vesnici se dvěma seniory. Pán bohužel zemřel a paní už kvůli věku starost o psa nezvládala. 

Je to zdravý pes

Zdravotně je na tom Ben velice dobře. „Je to aktivní chytrý čipera. Ale k ničemu ho nevedli, nic ho nenaučili, ale je učenlivý,“ říká ošetřovatelka. Za několik týdnů se Ben zvládl naučit základní povely, a snad si brzy zvykne i na náhubek, a bude moci chodit na procházky. Cvičení hodně pomáhá Benova žravost. Za pamlsky rád udělá, co je třeba.

Ben je zvyklý na starší lidi, ale ti mladší se zase budou více věnovat jeho výcviku. „Nemá rád takovou tu manipulaci, když na něj moc tlačí. Pak se může i ohnat,“ dodává Lucie Vakulová s tím, že k dětem by tohoto psa nedoporučovala. Na druhou stranu je Ben klidný mazel a dokáže s pánem odpočívat na gauči.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.