Veřejnosti bude představena nová koncepce budoucí podoby keltského oppida Závist nedaleko Prahy. S předešlými návrhy nesouhlasily tisce lidí

29. listopad 2022 16:00

Archelogové i architekt Josef Pleskot dnes večer představí nový návrh budoucí podoby keltského oppida Závist nedaleko Prahy. K upravenému projektu Zpřítomnění se tak v prostorách výzkumného centra ELI v Dolních Břežanech může v 18 hodin vyjádřit i veřejnost. A to už poněkolikáté. Podrobnosti přidává redaktorka Karolína Burdová.

Čtěte také

Největší rozdíl oproti původnímu návrhu spočívá v tom, že by řemeslníci měli při úpravách oppida Závist použít namísto betonu černý kámen. Právě tento přírodní materiál by měl podle odborníků více respektovat prostředí památky. Původně měly tvary půdorysů historických staveb kopírovat 30 cm vysoké železobetonové barevné bloky. Veškeré další úpravy jinak odborníci zachovali.

Podoba keltského hradiště se řeší už poněkolikáté

I přesto, že původní návrh schválili archeologové i památkáři, s plánovanou přeměnou ještě letos na jaře nesouhlasilo tisíce lidí. Proti plánovanému zásahu do přírodní a historické památky tak dokonce podepsali petici.

Kontroverzní revitalizace oppida Závist

Mezi největšími odpůrci byli především zástupci České pohanské společnosti, ale i obyvatelé Dolních Břežan a okolních obcí, kterým se nelíbilo především to, že by hradiště bylo zvýrazněné štěrkem a barevným betonem. Ale taky to, že by přeměna přilákala k místu spoustu turistů, kteří by narušovali duchovní rozměr místa.

Kontroverzní revitalizace oppida Závist

Architekt Josef Pleskot proto návrh na základě připomínek přepracoval a za pár hodin ho veřejnosti představí. Dnes večer se tedy uvidí, zda budou protesty proti úpravám ze strany veřejnosti pokračovat nebo nikoliv.

Čtěte také

Pokud by se Dolní Břežany, Středočeský kraj i veřejnost na této podobě domluvily, s přeměnou hradiště by se hned ale začít nemoho. Středočeský kraj totiž vydal obci stavební povolení na původní projekt. Pokud se tedy návrh změní, bude ho nutné podle mluvčí hejtmanství Zuzany Žídkové znovu schválit.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio