Venku a v bezpečí. V ekocentru Chaloupky se děti učí v přírodě

10. říjen 2020 06:00

Krizových opatření sice přibývá, ne všechna ale musí znamenat horší podmínky. V ekocentru Chaloupky u Kněžic se děti učí tím nejdoporučovanějším způsobem.

Děti jsou se svou lektorkou v malých skupinách, venku, na čerstvém vzduchu.

„Vaříme bylinky na ohni. Máme meduňku, měsíček, sléz, heřmánek. Z divoce rostoucích tady vidím šípky,“ vysvětluje lektorka Iva Suchá, která vede odpolední workshop.

Děti se za týden dlouhý pobyt s programovými lektory už dobře znají, dokládá vedoucí ekocentra Martin Kříž: „Děti jsou drtivou většinu dne venku. Například kácí strom, pečou chleby.“

Malé skupinky

Děti tu veškerý čas tráví pouze v malých skupinách a na rozdíl od běžného života nepřijdou do styku s veřejností. Podle Martina Kříže je tak vzdělávání v Chaloupkách bezpečnějším prostředím, než každodenní navštěvování škol. „Vždy je tu jedna škola, někdy dvě třídy, někdy jedna. Jsou tady, jsou v kolektivu pouze té své třídy, učitelé si to dobře uvědomují.“

Vzhledem k zpřísňování pravidel museli v Chaloupkách omezit volnočasový program. Kvůli distanční výuce odpadly také smluvené střední školy nebo ty, které se kvůli nakaženým octly v karanténě. Alespoň žákům základních škol by ale rádi nechali dveře otevřené.

autoři: Nikola Machala , mik
Spustit audio

Související