Velký knižní čtvrtek přinese na pulty knihkupectví novinky

16. březen 2023

Zejména za dob socialismu byly vždy ve čtvrtek novinky na pultech knihkupectví. Lidé mnohdy už několik hodin čekali ve frontách, aby se dočkali svého oblíbeného autora.

Velký knižní čtvrtek nás čeká už za týden, 20. března. I když se dnes zákazníci nemusejí bát, že na ně jejich oblíbený titul nevyjde, akce se opírá o tradici. „Na jednu stranu jsme rádi, že už je za námi a na druhou stranu měla taky svoje kouzlo, hodnotí majitel knihkupectví Jana Zábrany z Humpolce Karel Kratochvíl.

Velké knižní čtvrtky, které jsou vždy březnu a v říjnu, by měly ukázat výběr zajímavých titulů, zejména nekomerční sféry, které v to dané období vychází. „Takže je to, si myslím, velice záslužná věc,“ dodává Karel Kratochvíl.

Magnesia Litera

Nominace Magnesia Litera ukazují čtenářům, na které tituly by mohli zaměřit svoji pozornost. I Vysočina má mezi nominovanými své zástupce.

„Miloš Doležal je nominován v kategorii poezie se svojí sbírkou Jana bude brzy sbírat lipový květ a v kategorii nakladatelský čin je nominován Jan Zábrana s knihou Havran, což je sbírka poezie, která dosud nebyla vydána. A touto sbírkou se završuje komplexní Zábranovo dílo vydané nakladatelstvím Torst,“ upozornil Karel Kratochvíl.

Mezi nominacemi jsou podle Karla Kratochvíla i velmi povedené tituly pro děti. Jestli hledáte inspirace, čím doplnil svoji knihovnu, poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související