Velkomeziříčský dokument Stoletá voda málem shořel v kotelně, zachránila ho náhoda

30. leden 2014

Filmový klub ve Velkém Meziříčí založil František Voneš, brašnář, který měl velký vztah k filmové technice a natáčení filmů. Klub ve městě fungoval desítky let až do roku 1989. Fotograf a režisér Jiří Michlíček se k filmovým nadšencům přidal v 70. letech.

Nejstarší dochované dokumenty jsou ale už z 50. let. "Jedna z nejstarších cívek je z doby, kdy moje starší sestra jela vlakem s mateřskou školkou na výlet. Chodila do školky se sestrou Františka Voneše, proto tuto událost natočil," prozrazuje Jiří Michlíček.

Bývalý okres Velké Meziříčí si cenil toho, že někdo dokumentuje tehdejší budovatelské aktivity, proto amatérské filmaře podporoval nákupem techniky, filmů i tehdy velmi drahé kamery. Členové kroužku měli možnost točit i vlastní filmy - rodinné dokumenty, přírodu nebo i krátké hrané filmy.

Jeden z nich se dostal díky vítězství v celostátní soutěži krátkých filmů i do Švýcarska na soutěž, kde získal druhé místo. "V tom filmu si zahrál, to bude vaše posluchače určitě zajímat, herec Jiří Krytinář. Učil se tenkrát v Polné na hodináře a můj kamarád, režisér Libor Smejkal, ho pro svůj film získal. Byla to vlastně jeho první filmová role," prozrazuje Jiří Michlíček.

Po roce 1989 se změnila nahrávací technika, přišly videokamery a filmový kroužek postupně zanikl. Téměř se to samé stalo i všem natočeným filmům. "Úplnou náhodou jsem je objevil odložené u dveří kotelny, kde byly určeny k likvidaci." Jiří Michlíček nelenil, všechny filmy naložil do auta a odvezl do místního muzea. Filmoví nadšenci je později prohlédli, popsali a vytvořili katalog. Stovka filmů se nyní bude postupně digitalizovat a budou k vidění pro veřejnost.

Stoletá voda z roku 1985
http://www.youtube.com/watch?v=XveNWsDY1Wk

krátký film o kostelíku v Mostištích
http://www.youtube.com/watch?v=umVE7dCpb1o

autor: dak
Spustit audio