Velké Meziříčí nabízí jiným obcím techniku na měření rychlosti z dálnice D1

10. listopad 2019 05:00

Ve Velkém Meziříčí řeší, co budou dělat s vybavením, které pořídili pro měření rychlosti na dálnici D1. Příští rok na podzim ho už nebudou potřebovat.

Na podzim 2020 totiž skončí modernizace dálnice D1 a s ní i potřeba důsledně hlídat rychlost. Město teď zjišťuje, jestli by o tyto služby nestály obce v okolí. Jinak by muselo část úředníků propustit.

Petr Juránek z velkomeziříčské radnice popisuje, jak celý systém funguje. Radary změří řidiče, do systému se následně celá událost zanese, úředníci vytisknou dopis, přiloží fotografie a celé to s výzvou k zaplacení pokuty odešle majiteli vozidla.

Rok 2020

Měření rychlosti je v úsecích kolem Velkého Meziříčí, kde probíhá modernizace. Ta skončí na podzim 2020 a pak už město techniku potřebovat nebude. A nebudou potřeba ani úředníci, kteří celou agendu zpracovávají.

Podle mluvčí radnice Michaely Hudkové začalo Velké Meziříčí jednat se sedmi obcemi o tom, jestli by nechtěly toto zařízení využívat. „Do svého majetku by si pořídily a nechaly instalovat jednotlivá úseková měření a zaměstnanci městského úřadu by ty pokuty zpracovávali.“

Ještě tři roky

Pokud Velké Meziříčí nenajde zájemce o radary, bude muset postupně své specializované úředníky propustit. „Ta doba, kdy to bude ještě dojíždět, je asi tři roky. Postupně bychom museli naše zaměstnance propouštět,“ potvrdila mluvčí.

Měřín

Předběžný zájem projevil vedlejší Měřín. „Milion korun to zařízení a k tomu každoroční údržba asi sto tisíc korun,“ řekl starosta Jiří Servít (ODS). Peníze za vybrané pokuty by ale v Měříně neskončily. „Řekli, že ne, že by zůstaly ve Velkém Meziříčí.“

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související