Velká Bíteš by mohla mít první část obchvatu do čtyř let

23. červen 2018 06:10

Velká Bíteš na Žďársku by mohla mít první část silničního obchvatu hotovu do roku 2022. Přípravy má urychlit dohoda o spolupráci mezi městem a krajem, který bude investorem stavby.

Dvoukilometrový severozápadní obchvat povede v blízkosti průmyslové zóny a připojí se k hlavnímu tahu I/37 od Žďáru nad Sázavou.

Obchvat vyvede z centra Velké Bíteše tranzitní dopravu ve směru od Tišnova, která teď zajíždí do centra. Okolo náměstí jezdí auta také k podnikům v průmyslové zóně. Pětitisícovým městem v sousedství dálnice D1 prochází rovněž státní silnice I/37 a krajská silnice II/602.

Kraj se s městem dohodl, že Velká Bíteš pro stavbu připraví projektovou dokumentaci a zajistí pozemky. Bude to pro město představovat náklady v řádu milionů korun. „Priorita volebního období je jednoznačná, abychom dořešili obchvat,“ řekl starosta Milan Vlček zvolený za sdružení Za zdravé město bez kamionů.

Město už pro obchvat zajistilo územní rozhodnutí. Žádost o stavební povolení by podle starosty měla být podána letos.

Projektový záměr severozápadního obchvatu Velké Bíteše schválilo i krajské zastupitelstvo. „Kraj se nyní pokusí získat prostředky na realizaci stavby ze zdrojů Evropské unie,“ uvedl radní kraje pro dopravu Jan Hyliš (ČSSD). Klíčové podle něj bude to, jestli se pro obchvat podaří získat pozemky.

Podle starosty vyjednává radnice s vlastníky pozemků již několik let. Majetkovou přípravu pro severozápadní obchvat by chtěla dokončit v příštím roce.

zdroj: ČTK
Spustit audio