Velikonoce v africkém stylu a zahájení letní sezony v ZOO Dvůr Králové!

10. listopad 2016

První den velikonočních svátků byla v Královédvorské ZOO zahájena hlavní sezóna. Pro návštěvníky zahrada připravila po celou dobu velikonočních svátků pestrý program a návštěvnost překonala veškerá očekávání. Od soboty do pondělí přišlo do ZOO téměř 10 500 návštěvníků!

Brány Afrického safari, které letos slaví 25. výročí provozu, se letos poprvé otevřely v sobotu 19. dubna. První návštěvníky, rodinu ze slovenské Nitry, přivítala hned ráno v 9 hodin vedoucí návštěvnického servisu Lucie Petráčová a předala jim malý dárek.

Petr Čtvrtníček a Tommy

V sobotu a v neděli 19. a 20. dubna si návštěvníci vyzkoušeli v rámci velikonoční dílny pletení pomlázek. Radost měly hlavně děti, které si vlastnoručně upletené pomlázky odnášely domů. V sobotu dopoledne dostali pomlázky a velikonoční nadílku i gorilí samec Tadao, čtveřice šimpanzů a samice orangutana Žaneta s dcerou Tessou Indah. Všichni lidoopi se z velikonočního enrichmentu radovali podobně jako přihlížející návštěvníci.

Mamba západoafrická - zelená

Slavnostní program byl zahájen v sobotu 19. dubna ve 14 hodin u pavilonu Vodní světy. Zahájení se ujal ředitel zoo Přemysl Rabas společně s členy představenstva ZOO Dvůr Králové a.s., prvním náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje Otakarem Rumlem a předsedou představenstva Marianem Slodičákem. Jako první byla otevřena největší výstava kamenných soch moderního afrického umění v České republice. V zoo je zatím vystaveno 157 soch ze sochařské komunity Tengenenge ze Zimbabwe. Výstavu představil Petr Homolka z Ateliéru AfrickéSochy.cz, který výstavu realizoval. O možnostech pomoci komunitě Tengenenge hovořila afrikanistka Marie Imbrová, zakladatelka Klubu přátel Tengenenge v ČR. Společně s manžely Homolkovými uspořádala na toto téma zajímavou přednášku, která proběhla později odpoledne v nově otevřené galerii nad Zooshopem.

Tadao a velikonoční nadílka

Po vernisáži následovalo slavnostní otevření nové expozice Jedovatá Afrika v pavilonu Vodní světy. Návštěvníkům byli představeni nejjedovatější tvorové Afriky, jako jsou například mamby nebo kobry. Největší radost, hlavně dětem, udělal obrovský dort v podobě zmije gabunské. Ten návštěvníkům krájeli a společně servírovali ředitel a členové představenstva ZOO.

V pondělí 21. dubna bylo pokřtěno 250. mláděte žirafy narozené v historii ZOO Dvůr Králové. Kmotrem slavné „dvěstěpadesátky" se stal známý herc Petr Čtvrtníček za účasti zástupce ředitele zoo Jaroslava Hyjánka, zoologa Luďka Čulíka a Jitky Blažkové z Old Racing Klubu, který je adoptivním majitele mláděte. Samička žirafy Rotschildovy dostala jméno Quarter. Mládě je plaché a tak si kmotr pohladil alespoň jeho otce, samce Tommyho.

Africkou atmosféru po celou dobu velikonočních svátků přinášela známá hudební a taneční skupina IYASA ze Zimbabwe, která opět nadchla návštěvníky i zaměstnance ZOO. Veliký úspěch mělo zejména africké taneční číslo s českými pomlázkami. V Zimbabwe se Velikonoce slaví jenom jako katolický svátek a tak se naše lidové zvyky tanečníkům IYASY velmi zalíbily. Pomlázky, které v sobotu dostali, hbitě zakomponovali do svého vystoupení.

Manželé Čejkovi z Horních Počapel, kteří byli ubytovaní v Hotelu Safari a strávili v ZOO všechny tři slavnostní dny, nám řekli: „Celé roky jsme trávili Velikonoce jenom doma. Letos jsme se dozvěděli o programu oslav ve vaší zoo a tak jsme k vám vyrazili. Jsme nadšeni, užili jsme si tu nádherné tři dny a vůbec se nám nechce domů."


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio