Vědci z Vysokého učení technického v Brně chtějí čistit spaliny z továren pomocí mikroskopických řas

10. listopad 2021

Vědci z Vysokého učení technického v Brně a centra CzechGlobe (Ústav výzkumu globální změny Akademie věd ČR) chtějí čistit spaliny z továren pomocí mikroskopických řas. Takzvaný bioreaktor aktuálně představují na Mezinárodním strojírenském veletrhu na brněnském výstavišti. Oxid uhličitý, který by jinak unikal do ovzduší, dokážou řasy spotřebovat. Díky fotosyntéze uvolňují kyslík a rostou. Vědci proto hledají možnosti, jak řasy dál v průmyslu využívat.

„Máme před sebou bioreaktor, ve kterém kultivujeme řasu – to je ta zelená barva. Využíváme mikrořasy, takže nejsou okem viditelné.“ Pavel Lošák z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně vysvětluje princip bioreaktoru. Bublinky, které skleněnými trubicemi proudí, jsou oxid uhličitý. Tento skleníkový plyn, který mimo jiné podle vědců způsobuje globální oteplování, se uvolňuje například při spalování v továrnách.

„Ty podniky mají tuny oxidu uhličitého, za které platí, protože to je emisní plyn. My to potřebujeme pro kultivaci mikrořas. Bylo by úžasné, kdybychom našli nějaké řešení, přidanou hodnotu řas – kdybychom je vyprodukovali v podstatě zdarma, něco smysluplného z nich vyrobili.“ V jakém odvětví průmyslu by se takto vyprodukované řasy mohli uchytit, vědci teprve zjišťují.

„Oslovili jsme i jednu českou obuvnickou firmu, je to ještě čerstvé, takže nemáme reakci. Dále jsme oslovili Fakultu chemickou na Vysokém učení technickém – mají nějaké nápady, takže bychom v prosinci chtěli podat společný projekt a tuhle aplikaci spolu řešit.“ Na čem přesně chce Pavel Lošák a jeho kolegové spolupracovat, ale neprozradil. Řasy vypěstované v bioreaktoru by ale podle něj bylo možné využít třeba jako příměs do gumových podrážek, stavebních materiálů nebo potravinových doplňků.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související