Ve Veselé nechtějí bioplynovou stanici

27. únor 2012
Zprávy z

Z Veselé na Pelhřimovsku se ozývají protesty kvůli bioplynové stanici. Investor ji chce postavit na začátku obce na místě dnes už nefungujícího zemědělského družstva.

Obyvatelé Veselé se ale bojí nadměrného hluku a prachu z těžké nákladní dopravy, která bude stanici zásobovat zemědělským materiálem například ze zemědělského družstva z Častrova, Horní Vsi nebo Počátek. Stanice by měla vyrůst ve vzdálenosti asi dvě stě metrů od posledních rodinných domů, jejich majitelé se bojí prosaku šťáv ze silážních vaků, které jim znehodnotí podzemní vodu. Jejich obavy ale investor vyvrací a naopak se jim snaží představit výhody stanice. Obyvatelé by mohli například využívat levnější teplo nebo ve vzniklé průmyslové zóně najít práci na sušičce dřeva nebo v nových skleníkách.

Územní plán obce Veselá a místo, kde má stát bioplynová stanice

Zhruba dvě třetiny obyvatel se v dotazníkovém šetření vyjádřily proti stavbě stanice, vedení obce se snaží projekt zastavit. Zastupitelé například zaslali na krajský úřad řadu kritických připomínek, kraj je ale neuznal za natolik závažné, aby projekt přísněji posoudil. Obec už nemá žádné páky, jak záměr investora zmařit, bioplynová stanice má totiž vyrůst na soukromém, nikoli obecním pozemku. Investor v těchto dnech shání poslední potřebné podklady pro stavební povolení a se stavbou stanice chce začít co nejdříve.

Spustit audio