Ve Velkém Meziříčí otevřeli adaptační skupinu pro ukrajinské děti. Zájem převyšuje možnosti

18. březen 2022 11:50

Patnáctiletý Maksym, šestiletá Darja a k nim dalších osmnáct dětí. Tak vypadá adaptační skupina ukrajinských dětí ve Velkém Meziříčí. Společně se učí česky. 

V Česku přibývá ukrajinských dětí, které se v nové zemi zatím nejsou schopné domluvit. Ve Velkém Meziříčí pro ně od tohoto týdne zřídili speciální adaptační skupinu ve Středisku volného času. 

Patnáctiletý Maksim

Děti se tam učí česky a seznamují se se zvyky nové země. Kapacita skupiny se ale zaplnila během prvních dní. „Chodím se tři dny, učím se český jazyk,“ popisuje Maksym hlavní náplň adaptační skupiny. „Hrajeme si, povídáme si,“ pomáhá chlapci najít vhodná česká slovíčka jedna z dobrovolnic.

Zvládnutí jazyka je nejen pro Maksyma klíčové. Stejně tak to má všech dalších 19 dětí, které jsou s ním v místnosti. „Jakmile u toho dítěte zjistíme, že je schopné pobytu ve škole, budeme se domlouvat s pány řediteli a budeme je doporučovat do té školy,“ říká ředitelka Střediska volného času Alena Vidláková. 

Zájem stoupá

Zařízení už ale v prvních dnech narazilo na svůj strop. Na víc než 20 dětí už nemá kapacitu. Přitom zájem o adaptaci ukrajinských žáků stále stoupá a výrazně převyšuje možnosti. „Každý den buď telefonicky nebo osobně přicházejí a doptávají se, zda nějaká místa jsou. Bohužel říkáme ne,“ dodala ředitelka. 

Středisko volného času ve Velkém Meziříčí hledá možnosti, jak svou kapacitu aspoň trochu navýšit. Zároveň chce udělat dvě adaptační skupiny, kde by byly děti věkově rozdělené.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související