Ve Velkém Meziříčí budou psi z útulku sledovat vánoční pohádky. Dostanou i malé dárky

14. prosinec 2018

Český rozhlas Vysočina pomáhá psům v útulcích v našem kraji hledat nové pány. I v zařízení ve Velkém Meziříčí zůstává přes Vánoce několik psů.

Co je o svátcích čeká? Kapr s bramborovým salátem to jistě nebude, ale zkrátka nepřijdou.

Útulek ve Velkém Meziříčí má za sebou docela rušný rok. „Bylo to někdy radostný někdy smutný. Někdo nechal fenečku přivázanou u zastávky, za tři neděle měla krásný štěňátka,“ říká provozovatelka útulku Helena Krátká. Mezi dalšími psy vzpomíná například na paličatého Jack Russella, nebo na křížence Mufa. I ten našel hodného pána, který se už i ozval a svého svěřence si pochvaloval.

Cukroví psi nedostanou. Jsou zvyklí na piškoty

Psi, kteří v útulku zůstanou na Vánoce, stráví svátky se svou chovatelkou. „Sedíme u televize a koukáme na pohádky. Na sedačce mají deku, vyskočí si a jsou se mnou,“ usmívá se Helena Krátká, která pejskům rozdá i nějaké ty dárečky. „Dostávají kostičky, ucho, minulý rok dostali oblečky,“ říká. Lidské vánoční pochutiny jako kapra, salát nebo cukroví ale psům nedává. „Já dávám piškoty,“ dodává chovatelka.

Pes je dárek nejméně na deset let. Rodiče by s tím měli počítat

Helena Krátká také upozorňuje rodiče, kteří chtějí svým dětem dát pod stromeček štěně, aby si to dobře rozmysleli. „Neměli by lidi být na zvířata hodní jen na Vánoce, ale po celý rok. Měli by si říct, že je to dárek na deset let i víc,“ říká.   

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.