Ve Světlé se loučí s legendární doktorkou Irmou Němečkovou, která léčila do 99 let

15. březen 2013

Pacienti a přátelé se ve Světlé nad Sázavou naposledy rozloučí s lékařkou Irmou Němečkovou. Byla nejstarší ordinující doktorkou v Česku, pracovala do 99 let. Sta let se ale nedožila, zemřela 1. března zcela v tichosti a rodina si nepřála veřejný pohřeb. V tamním kostele svatého Václava za ní proto bude sloužena mše.

„Moc mě to baví, byla bych nešťastná, kdybych to nemohla dělat,“ říkala Irma Němečková, která se sama označovala za workoholika. Bez práce, své ordinace a pacientů nemohla být. Proto ordinovala až do 99 let věku.

Byla to ryzí praktička, například na chřipku měla jasný názor. „Dnešní pacienti si diagnózu určují sami a na každou hloupou virózu vyžadují antibiotika. Těžko jim vykládáte, že na obyčejnou virózu antibiotikum nemá smysl,“ říkala s úsměvem doktorka Němečková.

Vysokoškolský diplom převzala v březnu 1939 a s manželem se usadili ve Světlé. Původem byla z Prahy. V provinčním městečku se ale zabydlela a zamilovala si ho. Stejně jako své pacienty.

„Léčila nás od dětství a myslím, že všichni občané ve Světlé jí mají rádi,“ vzpomínala před lety na lékařku Alena Totterová.

Doktorka Němečková zemřela, veřejně ale pochována nebyla. Proto její přátelé nechávají dnes v podvečer sloužit mši k uctění její památky. V kostele svatého Václava začíná v 17 hodin.

autoři: mik , mka
Spustit audio