Včerejší kolaps na dálnici D 1

21. březen 2008
Zblízka

Všem motoristům v tuto chvíli přeji poněkud lepší podmínky a sjízdnost, než byla včera. Včera, kdy dálnice D1 zažila totální kolaps. Nejdůležitější dopravní cestu na dlouhé hodiny zablokovaly hromadné havárie celkem sto šestnácti aut, což nemá v historii dálnice obdoby. Všechno se stalo na Vysočině mezi devadesátých a sto čtyřicátým kilometrem. Takhle situaci ve vznikajících kolonách zaznamenal zblízka kolega Milan Kopecký.

Milan KOPECKÝ:
Bylo přesně jedenáct hodin a pětačtyřicet minut, kdy jsem dorazil na dálniční most u Větrného Jeníkova. Jinak velmi rušná D1 byla jedním obrovským parkovištěm.

řidič:
Jedeme do Prahy a zastavili jsme v koloně, ale nikdo to neorganizuje a mohly by osobáky odjet a je to špatný.

Milan KOPECKÝ:
Emoce, vztek, nejistota a otázka, co bude dál. To bylo nejčastěji slyšet z úst řidičů. K největší nehodě došlo na kilometru sto a půl ve směru na Prahu.

řidič:
Taková bílá mlha a hodně sněhu. Rychle se to uklouzalo, led a bylo to. Auto lítaly vzduchem.

řidič:
V tuto chvíli jsem měl vykládat už v Praze a jelikož to tady vypadá, že to bude stát do večera, tak se tam asi nedostanu.

řidič:
Určitě to člověka nebaví, že jo. Nemáte jídlo, nemáte nic tady a nevíte, jak dlouho budete čekat, a jestli se vůbec dostanete na víkend domů, no.

řidič:
Pakliže hlásíte v rozhlase, že to bude až do večera a výjezd je tady ani ne pět set metrů, tak si myslím, že to je asi jediná možnost, jak tu dálnici trošku, alespoň trošku uvolnit.

Milan KOPECKÝ:
Muž v luxusním autě podobně jako stovky dalších využívá volného jízdního pruhu uprostřed dálnice a v protisměru odjíždí pryč. Na místě jsou řidiči osobních aut, kamionů, autobusů, do toho cizinci a také maminky s dětmi.

maminka:
Je to určitě stres, ale zatím v pohodě. Zatím je teplo, takže dobrý.

Milan KOPECKÝ:
A co malý dělá?

maminka:
Snaží se usnout a druhý taky, takže dobrý. Doufám, že usnou.

Milan KOPECKÝ:
Říká mladá žena s dítětem v náručí. Počasí se ale doslova točí jako na kolotoči. Čtvrt hodiny svítí slunce, po chvíli se zatáhne a začne sněžit. Lidé v autech poslouchají rádio, nic jiného jim také nezbývá.

osoba /záznam z rádia/:
Situace je v těchto chvílích opravdu velmi dramatických. Na stém kilometru dálnice D1 jak ve směru na Prahu, tak ...

osoba /záznam z rádia/:
Největším dopravním problémem je sjíždění kamionů na silnici druhé a třetí třídy, které jsou logicky v horším stavu ještě, než je dálnice.

Milan KOPECKÝ:
Vysíláme kromě redaktorských vstupů přímo z místa také hejtmana Vysočiny a mluvčí hasičů. Mezi tím se proplétám mezi stovkami dalších aut a mířím přímo k nehodě. Asi na dvou stech metrech je v sobě bezmála devadesát aut. Katastrofický zážitek i pro mladou Slovenku.

mladá Slovenka:
Nejdřív jsme viděli tu havárii v protisměru, nevím přesně, v kterém úseku to je. Tam jsme to viděli v přímém přenosu, protože tam neubrzdily některé kamiony a auta. No a už od toho úseku jsme jeli velmi pomalu, protože sněžilo, mlha byla, takže jsme jeli tak šedesátkou, čtyřicítkou, až jsme ..., potom se to trochu zlepšilo a najednou už se stalo.

osoba:
To byl hrozný pocit. Doma děti. Vůbec nevíme.

Milan KOPECKÝ:
Kdo z kamionů stihl sjet z dálnice ještě před úplným zastavením, měl štěstí. Bohužel, ale jen zdánlivé. Toto je řidič na jedné z objízdných tras.

řidič kamionu:
Tady se to nedá vyjet. Už tady auta sjížděly zpátky dolů a je to tak uklouzaný, že jakmile se zastaví, tak už to auto se nehne a i na ručku, na všechno to prostě jede zpátky a je to šílený.

Milan KOPECKÝ:
Nehody zablokovaly hlavní silniční tah České republiky na dlouhých dvanáct hodin. Plný provoz se podařilo obnovit až dnes nad ránem. Rozbitá auta stojí na odstavných parkovištích, například sjezdy z dálnice u Humpolce lemují desítky odstavených kamionů. Začíná nový den a s ním možná další problémy, tak opatrně! Z Vysočiny pro Radiožurnál Milan Kopecký.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio