Vatikánský archiv z doby Pia XII. - význam pro Židy. Pamětnice Marta Dittrichová - silný příběh silné ženy. Coronavirus - exploze konspiračních teorií.

22. březen 2020

Jaký je význam vatikánských archivů pro světovou židovskou komunitu? Seznámíte se s pamětnicí Martou Dittrichovou, která prožila a prožívá pozoruhodný život. Komentář Jana Fingerlanda situaci kolem koronaviru z hlediska konspiračních teorií,

Aktuální vydání magazínu Šalom alejchem upozorňuje na význam vatikánských archivů pro světovou židovskou komunitu. Papež František rozhodl, že od 2. března zpřístupní tajné vatikánské archivy z druhé světové války. K jejich otevření léta vyzýval izraelský památník holokaustu Jad vašem a zprávu přivítalo také izraelské ministerstvo zahraničí či americký židovský výbor. Pius XII. podle židovských organizací selhal za války jako morální autorita, protože veřejně neodsoudil vyvražďování Židů. Vatikán ho naopak označuje za zachránce několika tisíc židovských obyvatel. Spoléhá na to, že nezaujatý vědecký výzkum jeho archivu to potvrdí. Více Daniela Brůhová v rozhovoru s historikem Jaroslavem Šebkem.

Seznámíte se s pamětnicí Martou Dittrichovou, která prožila a prožívá pozoruhodný život. Tato pamětnice krásných i tragických dob Židů v Československu pravidelně dochází na oslavy šabatu a židovských svátků do Židovské liberální unie v Praze. Narodila se v roce 1923 v obci Rajnochovice v Hostýnských vrších, kde její předkové měli velké řeznictví a statek. Její vzpomínky zaznamenala Jana Šustová.

Jan Fingerland komentuje situaci kolem koronaviru z hlediska konspiračních teorií, které se rozbujely na různých zdrojích. Lze říci, že šíření viru způsobujícího COVID-19 vyvolalo ještě jednu epidemii. Konspirační teorie hledají viníka v některém z národů, vlád nebo tajných služeb, najdeme názory, které se podobají starým antisemitským stereotypům.

Ve zprávách magazínu Šalom alejchem informujeme o tom, jak těžce zasáhla koronavirová krize Židy v Římě, a o aféře v belgickém Mechelenu kvůli ocenění aktivistky, která bojkotuje Izrael. Nebude chybět ani hudba, tentokrát z dílny izraelského saxofonisty Daniela Zamira a dalšího izraelského hudebníka, zpěváka a skladatele Avishaie Cohena.

Magazín Šalom alejchem moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.