Vánoční stromy na náměstích se letos rozsvítí bez diváků. Také v Pelhřimově

25. listopad 2020 13:00

Zahájení adventu se blíží a města i obce se na pečlivě chystají. Většina z nich už má vánoční strom. Stejné to je v Pelhřimově na náměstí, kde nově stojí stříbrný smrk.

„Jo, je pěkný,“ komentuje jeden z přihlížejících upevňování letošního vánočního stromu na Masarykově náměstí v Pelhřimově.

Než se ale vzrostlý smrk dostal ke stojanu, urazil kus cesty z Vlásenické ulice ze zahrady paní Aleny Brůnové. „Ten strom je veliký a když je vánice nebo vítr, tak on je prakticky až na balkoně a bojím se, aby nám to nepoškodilo omítku, tak jsem byla na životním prostředí a tam jsem je požádala.“

Vánoční strom, Pelhřimov

Alena Brůnová radnici strom nabízela poprvé už před dvěma roky, nakonec ale vždy padla volba na jinou dřevinu. Uspěla až letos.

13 metrů vysoký

Smrk z její zahrady zmizel asi po padesáti letech. „Já bych řekla, že určitě nejmíň 55 let. Mně bylo asi 10 let, když se sázel a byl malinkatý, takhle.“ Od té doby smrk narostl do třináctimetrové výšky.

Pokácet ho uprostřed zástavby nebylo pro zaměstnance technických služeb města jen tak. Práce začaly hned ráno, popisuje Gabriela Linhartová z úseku veřejné zeleně: „Seříznou i ten kmen, aby se nám vešel na náměstí a pak ho pokácíme, odvezeme a začne zdobení, aby to na neděli bylo všechno připravené.“

Pokácet a připravit do stojanu

Dole byl sice strom za pár minut, jeho úprava a ořezání kmenu tak, aby se vešel do připraveného stojanu, ale zabralo mnohem víc času, potvrzuje pracovník technických služeb Roman Nacházel: „Aby se to vešlo do toho otvoru na náměstí, musí se ořezat do toho průměru. Letos to bylo přiměřené, bývá to i horší.“

Vánoční strom, Pelhřimov

Teď už je ale strom v Pelhřimově ve stojanu a podobné je to i v jiných městech. Svojí vánoční jedli má na náměstí Havlíčkův Brod a pokácený strom je už i v Jihlavě. Většina měst ale své výzdoby o víkendu rozsvítí bez přítomnosti diváků.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související