Vánoční recept od šéfkuchaře Pavla Mareše

14. prosinec 2011

Dnes byl hostem Tandemu kuchař Pavel Mareš.

Starodávný jablečný koláč

0:00
/
0:00

těsto:

600g hladké mouky
180g cukru
400g másla
5 žloutků
špetka soli

náplň:

1kg jablek
50g másla
50g cukru
100ml jablečné pálenky
50g mandlových vloček
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
šťáva z jednoho citrónu

Z mouky, cukru a studeného másla, žloutků a soli vypravujeme křehké těsto, dáme do fólie a necháme v ledničce odpočinout. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky a podusíme na 50g másla. Těsto rozválíme na placku, upravíme do formy na koláč vytřené máslem a propícháme vidličkou. Na těsto rozložíme plátky jablek a pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů asi 25 minut. Koláč posypeme pomerančovou kůrou a cukrem, pokapeme citrónovou šťávou a potom flambujeme kalvádosem. Pečeme dalších 20 minut, posypeme mandlovými vločkam a podáváme ještě teplé.

Spustit audio