Vánoční recept od šéfkuchaře Pavla Mareše
Dnes byl hostem Tandemu kuchař Pavel Mareš.
Starodávný jablečný koláč
těsto:
600g hladké mouky
180g cukru
400g másla
5 žloutků
špetka soli
náplň:
1kg jablek
50g másla
50g cukru
100ml jablečné pálenky
50g mandlových vloček
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
šťáva z jednoho citrónu
Z mouky, cukru a studeného másla, žloutků a soli vypravujeme křehké těsto, dáme do fólie a necháme v ledničce odpočinout. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky a podusíme na 50g másla. Těsto rozválíme na placku, upravíme do formy na koláč vytřené máslem a propícháme vidličkou. Na těsto rozložíme plátky jablek a pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů asi 25 minut. Koláč posypeme pomerančovou kůrou a cukrem, pokapeme citrónovou šťávou a potom flambujeme kalvádosem. Pečeme dalších 20 minut, posypeme mandlovými vločkam a podáváme ještě teplé.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka