Vandalové kreslili po záchodcích už na začátku 17. století

Na zámku ve Stránecké Zhoři se dochoval středověký prevet i se sprostými nápisy z období Třicetileté války.

Ve Stránecké Zhoři stojí pozoruhodná tvrz. Má tvar francouzského kastelu se čtyřmi rohovými věžemi, tzv. rondely, které svírají půdorys ve tvaru čtverce. Ve zdejších končinách je to poměrně velká rarita. Nejbližší podobný zámek nejdeme v Jemnici, tam se ale nedochovaly kruhové věže. Pokud bychom chtěli hledat druhý tak dokonale zachovalý kastel, museli bychom se vypravit až na Slovensko do Velké Bytče.

A tajemný je také řád, který rozpadající se stavbu opravuje. Rytíři Kristovi dokázali z naprosté ruiny znovu vystavět zámek. „To velké štěstí je, že řád se chytl právě této památky a má zájem o její obnovu,“ říká správce Milan Doležal. „Vzniká zde konvent tohoto řádu rytířů. To bude pouze ale v části budovy. Další část budovy by měla najít veřejné uplatnění, což je věc krásná a k řádu patří ještě obnova kaple.“

Zámek ve Stránecké Zhoři na Žďársku však v polovině minulého století málem spadl. V roce 1943 kompletně vyhořel a před tím byl přebudován na statek, byl používán jako stáje a sýpka, v té době také strhli čelní věž, aby dovnitř mohla projíždět nákladní auta a to byla velká rána pro statiku. Rytíři Kristovi proto museli statiku budovy znovu kompletně zabezpečit pnoucími lany. Obnovit se jim navíc podařilo i takové detaily jako jsou třeba původní středověké prevety, neboli záchody ústící do fasády.

autor: Michal Malý
Spustit audio