Vandal rozřezal nafukovací jez, povodně podle Povodí Moravy nehrozí

7. srpen 2012
Události regionu

Neznámý vandal zcela zničil protipovodňovou ochranu na řece Jihlavě v krajském městě. V ulici Mlýnská prořezal takzvaný vakový jez, který při velké vodě reguluje hladinu. Podle Povodí Moravy jde o ojedinělou záležitost, řešení ale bude hledat.

Prořezáním protipovodňového jezu způsobil zatím neznámý vandal sedmi set tisícovou škodu. Pokud se dostane do rukou policistů, hrozí mu až tři roky za mřížemi. Povodí Moravy má s jeho počínáním velké problémy. Vak je neopravitelný a musí se celý vyměnit. Vydržel by přitom přinejmenším dalších 20 let.

Podle zástupců Povodí Moravy nebezpečí povodní v místě nehrozí, koryto řeky Jihlavy je připraveno i bez vakového jezu na stoletou vodu. Jde o ojedinělý případ, zatím první v celém povodí. Státní podnik se ale přesto bude snažit najít řešení, jak jezy lépe zabezpečit. "Pokusíme se," řekla v Událostech regionu mluvčí podniku.

V Událostech regionu jsme se věnovali také fenoménu posledních dvou let, kdy mladé maminky odcházejí do práce záhy po porodu - v extrémních případech hned po šestinedělí.

autor: Daniel Burda
Spustit audio