Válečný výsadek Spelter. Pamětníci a vojáci uctili památku odvážných parašutistů z roku 1944

6. květen 2022 07:00

Během několika dní přišli o velitele, další ze členů čtyřčlenné skupiny přišel o život při přestřelce, jejich vysílačky objevilo gestapo. 

Přesto členové paradesantní jednotky Spelter dokázali svoji misi v protektorátu dotáhnout do konce. Výročí jejich seskoku si připomínali v Kramolíně. 

Jaro 1944

Na jaře 1944 seskočili poblíž Kramolína čtyři parašutisté z výsadku Spelter, kteří do konce války operovali na Třebíčsku. Od roku 2011 stojí na místě jejich seskoku pomník připomínající jejich hrdinství. 

„Táta říkával: proč by to muselo dopadnout špatně, když to může dopadnout dobře. A vyskočil z letadla,“ vzpomínal na místě syn velitele jiného výsadku Clay-Eva Antonín Bartoš. 

Spelter

Spelter byl zpravodajský výsadek, čtveřice vojáků měla s sebou dvě vysílačky, prostřednictvím kterých měla zajistit spojení tuzemského odboje s exilovou londýnskou vládou. 

I přes nepřízeň osudu vojáci svůj úkol splnili. Dokázal by to i dnešní voják? „Jsem o tom přesvědčen. Tím, že si připomínáme tyto vzory, i to nás motivuje k tomu, abychom přistupovali k obraně vlasti tak, abychom byli na tyto situace připraveni,“ odpověděl zástupce velitele 22. základny v Náměšti nad Oslavou plk. gšt. Michal Vecheta.

Spustit audio

Související