Válečný dort Zázrak od Hany Kohoutové je božská vláčná verze medovníku s krémem a marmeládou

Další soutěžící Pochoutkového roku Hana Kohoutová ze Sušice upekla válečný dort Zázrak podle receptu své babičky. Sestává ze šesti medových placek proložených pudinkovým krémem a pikantní rybízovou marmeládou. Navrch je mléčná rumová poleva a dohromady je to opravdu zázrak.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 450 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  •  
  • Na krém:
  • 400 ml mléka
  • 1 pudinkový prášek
  • 1 lžíce cukru
  • 30 g másla
  • 250 g rybízové marmelády
  •  
  • Na polevu:
  • 70 ml mléka
  • 10 vrchovatých lžic moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  •  
  • Na ozdobení:
  • 20 kusů lískových oříšků

Postup

Ve vodní lázni rozpustíme cukr, máslo a med. Poté přidáme dvě vejce, hrnec vyndáme z vodní lázně a umícháme hladkou kaši. Musí zhoustnout. Pak přidáme lžičku jedlé sody.

Do vyšlehané medové pěny přisypeme prosátou mouku. Hmotu propracujeme vařečkou a potom rukama na vále, abychom vytvořili kompaktní těsto.

Uhněteme váleček, který rozdělíme na 6 stejných dílů na 6 budoucích placek. Z každého kousku těsta vyválíme na pečicím papíře tenkou kruhovou placku. Pak na ni přiložíme pokličku o průměru asi 30 cm, objedeme ji nožem, abychom odřízli přečnívající kousky těsta. Získáme krásnou kruhovou placku.

Každá placka se bude péct zhruba 4 minuty při 180 ˚C. Po upečení necháme placky vychladnout na rovné ploše.

Na přípravu krému rozmícháme ve 200 ml mléka 1 lžíci cukru s pudinkovým práškem.

Dalších 200 ml mléka přivedeme k varu a nalijeme do nich ochucené pudinkové mléko. Za stálého míchání povaříme asi 1 minutu, až vznikne hustý pudink.

Pak hrnec odstavíme z plotny a vmícháme do pudinku na zjemnění 20 g povoleného másla. Dáme vychladit.

Krém rozdělíme na tři díly a upečené zchladlé placky začneme střídavě potírat krémem a marmeládou. Na první placku dáme vrstvu pudinkového krému a přikryjeme další plackou. Na ni přijde vrstva ostré rybízové marmelády, tu zase přiklopíme další plackou a takhle prostřídáme dál. Na vrchu nám zůstane šestá placka.

Vyrobený dort zatížíme ideálně přes noc hrncem s vodou, aby se chuťově propojili jednotlivé vrstvy.

Druhý den dokončíme dort mléčnou rumovou polevou. Dáme vařit zhruba 70 ml mléka. Do horkého mléka zamícháme asi 10 vrchovatých lžic moučkového cukru a přidáme rum. Zamícháme, aby se to propojilo a krém byl hustý. Polevou přelijeme jen vrchní placku.

Do ještě vlhké polevy posadíme na krajích lískové ořechy na ozdobu a necháme ztuhnout v chladu.

Hana Kohoutová

Recept má od své babičky, které se narodila v roce 1896. Ona sama od ní dort poprvé ochutnala v roce 1960. Později ho pekla její maminka a dnes převzala štafetu sama. Dort vznikl v době, kdy se muselo šetřit se surovinami. Ale jeho chuť je překvapivě dokonalá.

Paní Kohoutová nás přivítala před domem, kde má záhony s rozkvetlými růžemi. Pak nás pozvala na oběd. Podával se šumavský guláš s hříbky a knedlíkem. Bylo to vynikající. Byl i čas na vyprávění o Šumavě a přírodě.

Patrik Rozehnal a Hana Kohoutová