Vakcinolog Jiří Beran: Onemocnění covid-19 nemůžeme prodělat několikrát

5. říjen 2020

Profesor Jiří Beran je uznávaným vakcinologem. S onemocněním covid-19 má nejenom odbornou, ale i osobní zkušenost. „Nějakým způsobem je potřeba s onemocněním pracovat, ale není nutné to dramatizovat a není potřeba, aby se lidé strašně báli,“ říká epidemiolog.

„Z populačního hlediska může být covid-19 určitým problémem, protože sice může být na individuální úrovni mírnější než třeba chřipka, ale v populaci existuje obrovské množství lidí, které by mohlo onemocnět. Já vždycky uvádím příklad toho, že kdyby najednou mělo devět milionů lidí rozbité koleno a přišlo do nemocnic, tak to ty nemocnice také zahltí,“ říká profesor epidemiologie, který sám onemocnění covid-19 prodělal.

„Zhruba 500 tisíc lidí je vnímavých na chřipku, devět a půl milionu na covid-19,“ říká. „Vnímaví lidé jsou lidé, u kterých může v různé formě onemocnění proběhnout. Pokud bychom vzali těch řádově devět milionů lidí, tak přibližně u šesti milionů neudělá nemoc vůbec nic a oni si jí téměř nevšimnou, u tří milionů lidí to bude s určitými příznaky a přibližně 2 % lidí by měla být hospitalizována,“ vysvětluje vakcinolog. „To je relativně vysoké číslo, které se v současnosti díky hysterii některých lidí ještě navyšuje,“ domnívá se.

Podle profesora Jiřího Berana není možné se nakazit novým typem koronaviru vícekrát. „Často se hovoří o tom, že mohou poklesnout protilátky. Ale u tohoto onemocnění, jako u řady jiných virových chorob, jsou daleko důležitější buňky, které vytvářejí první a druhou linii obrany organismu. A tyto buňky jsou absolutně nejdůležitější,“ tvrdí epidemiolog.

Vakcína v dohledu

Vývoj vakcíny na nový typ lidského koronaviru vidí profesor Jiří Beran optimisticky. „Někteří výrobci dokončují poslední fázi klinického výzkumu a vývoje očkovací látky. Dá se tedy přepokládat, že brzy předloží lékovým agenturám dokumentaci a vakcíny by mohly být na konci roku k dispozici alespoň v nějakém minimálním množství,“ říká.

Poslední slovo ve výrobě vakcíny mají zmíněné lékové agentury, které mimo jiné zkoumají účinnost a nežádoucí účinky léků. Pokud lék splní veškerá jejich kritéria, dovolí jeho používání.

Tajemství kolektivní imunity

Často skloňovaným pojmem v souvislosti s novým koronavirem je kolektivní imunita. Ta označuje stav aktivní imunity v populaci vůči nějakému infekčnímu onemocnění. „Vždycky to záleží na konkrétní nákaze. Například u spalniček je potřeba, aby kolektivní imunita byla až 95 %. Pro zastavení chřipky stačí přibližně 75 %,“ říká Jiří Beran. „Platí tedy, že čím víc lidí onemocnění prodělá, tím lépe pro populaci a kolektivní imunitu.“

Sportem proti nemoci

Jednou z možností, jak zvýšit naši obranyschopnost, je podle profesora Jiřího Berana sport. „Není potřeba posilovna. Nejdůležitější je zvýšit podíl přirozeného pohybu během dne, tím rozumíme chůzi, případně plavání nebo jízdu na kole,“ říká profesor epidemiologie, který pravidelně jezdí do práce a z práce na kole. „Vždycky mě na konci měsíce překvapí, kolik jsem ujel kilometrů. Když si lidé přidají nějakou chůzi, tak jim to určitě nesmírně pomůže,“ dodává.

Jiří Beran je také ředitelem Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. Co podle něj stojí za odmítáním očkování a které země jsou rizikové pro cestování? Uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio