V zámku v Nové Včelnici má být nový dům pro seniory - kopie

8. květen 2019 05:00

Chátrající objekt v Nové Včelnici koupil nový majitel a slibuje, že památce ve městě na hranici Jihočeského kraje a Vysočiny vdechne nový život.

Letos v zimě se část kamenů ze zdi zámku vysypala na chodník. „Uzavřeli jsme chodník a doufáme, že se v nejbližší době bude něco dít,“ řekla místostarostka Jana Maříková ze sdružení Pro naše město. I když kamení je na chodníku stále vysypané, je vidět, že už na opravě zdi pracují zedníci.

Nový majitel

Po deseti letech totiž zámek změnil majitele. Ten původní, Jiří Smitka v něm chtěl vybudovat hotel, z plánů ale sešlo a tak chátrající památku nabízel k prodeji i městu. „Město mělo předkupní právo, ale jen údržba zámku by nám vyčerpala celý rozpočet,“ přiznává Jana Maříková.

Že je zámek v rukách nového majitele, je vidět na první pohled. V oknech, kudy by se dovnitř mohli dostat vandalové, jsou připevněné desky. A na zákaz vstupu upozorňují velké tabule zářící novotou. Podle starostky bude v zámku domov pro seniory.

Ján Truska, generální ředitel firmy SaZ Hodonín, která zámek koupila, se ke svým záměrům zatím nechce vyjadřovat. Jana Maříková doufá, že jednání s památkáři nezkrachují a zámek se po letech chátrání konečně dočká opravy. „Míst pro seniory je stále nedostatek. A přineslo by to i pracovní místa pro naše občany,“ dodala starostka.

V zimě se ze zdí zámku vysypaly kameny na chodník
Proti nezvaným návštěvám jsou nově v oknech v přízemí zámku desky
Chátrající zámek v Nové Včelnici má nového majitele. Chce v něm vybudovat domov pro seniory
Spustit audio