V třebíčském větrníku jsou repliky suchých toalet. Někteří návštěvníci je použili

6. srpen 2021 06:10

Zakrytí toaletní mísy plexisklem nemusí být jenom drsný žertík. Pokud je totiž toaleta muzejní exponát a někteří návštěvníci to nepochopí, nezbude nic jiného.

V expozici třebíčského větrného mlýna je replika někdejších suchých toalet. Mají dokreslit atmosféru někdejšího sociálního bydlení. Někteří návštěvníci to ale nepochopili a na oné místnosti vykonali svou potřebu.

3000 lidí za měsíc

Větrník v Třebíči je po několika týdnech od svého otevření atraktivnějším místem, než si leckdo představoval. „Nečekali jsme to, jen za červenec tam bylo přes 3000 lidí,“ řekla mluvčí radnice Irini Martakidisová.

Kromě repliky mlýnice je tam expozice věnovaná sociálnímu bydlení, ke kterému mlýn sloužil po většinu 20. století. Stojí tam figurína posledního obyvatele a ve spodní části také replika suchých záchodků, která tam byly.

Záchodky

„Ta rekonstrukce se natolik povedla, že se několikrát stalo, že návštěvníci neváhali a použili je,“ směje se Irini Martakidisová. „Jsou to exponáty, je to tam označené, někdo si toho ale nevšimne.“

Repliky toalet, Třebíč, větrný mlýn

Město Třebíč teď raději nechalo zakrýt sedátka plexisklem, aby dnes už zabetonované, nefunkční toalety nemohl nikdo použít.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související