V třebíčském Šmeralově domě vzniká centrum lidové kultury

29. červenec 2018 06:00

Bývalá zemědělská usedlost v Třebíči, známá jako Šmeralův dům, se po úpravách stane centrem tradiční lidové kultury.

Zakázku skoro za 15 milionů korun na úpravy usedlosti od kraje dostala třebíčská společnost Archatt Památky, která byla jediným zájemcem.

Novinářům to řekl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD). Projekt bude dotovat operační program Interreg, který podporuje spolupráci v česko-rakouském pohraničí.

Třebíčské muzeum Vysočiny, které je krajskou příspěvkovou organizací, už od roku 2005 funguje také jako pracoviště pověřené péčí o tradiční lidovou kulturu v kraji. V upravené usedlosti v Cyrilometodějské ulici plánuje pořádat folklorní vystoupení, jarmarky, výstavy i vzdělávací akce a tvůrčí dílny. Účastnit by se jich měli i partneři projektu z Horních a Dolních Rakous a z jižních Čech.

Stavební úpravy usedlosti pocházející z 19. století by měly být hotové do září příštího roku. Týkat se budou interiéru i fasády domu. Stavbaři také odstraní novější přístřešky a upraví plochu jeho dvora.

Zemědělská usedlost z roku 1824 je kulturní památkou. Jde o rodný dům jednoho ze zakladatelů KSČ Bohumíra Šmerala. Do počátku 90. let minulého století byl dům chráněn jako národní kulturní památka. Podle dřívějších údajů kraje dlouho nevyužívaný areál naposled sloužil především k ukládání výstavního mobiliáře.

zdroj: ČTK
Spustit audio