V Třebíči se tvoří dlouhé kolony. Prodloužili tam zelenou na semaforech ve snaze řidičům pomoct

14. červenec 2021 06:00

Objížďky, dlouhé čekání v kolonách. Léto proměnilo ulice některých měst v test trpělivosti řidičů. Příkladem je Jemnice a Třebíč na východě Vysočiny.

Průtah Jemnicí zavřený hned na dvou místech nebo rozkopané náměstí v Třebíči. Léto není jenom obdobím prázdnin, ale také oprav silnic a chodníků. V některých městech to pak doslova paralyzuje dopravu.

Jemnice

„Jdu hledat ubytování.“ Tento muž přijel do Jemnice a na průzkum města se vydal raději pěšky. Ulice, kde by měl mít svůj nocleh, je rozkopaná, je to hlavní výpadovka na Moravské Budějovice. Další uzavírka je v údolí u mostu.

Jemnice, opravy silnic

„Udělat se to musí, je to blbý, ale co můžeme dělat, musíme to vydržet,“ myslí si jeden z místních, který právě vystupuje ze svého vozu nedaleko zámku. Ostatně ta dopravní situace v Jemnici není ještě nejhorší. Daleko více trpělivosti musí mít řidiči v Třebíči.

Třebíč

Reportér jede po Bráfově třídě v Třebíči. Vyrazil od nemocnice západním směrem na Telč a Jindřichův Hradec. Projet Třebíč běžně trvá tři minuty, navigace ale spočítala dvacetiminutovou zácpu.

V Třebíči se sešlo několik věcí, tou nejdůležitější je kompletní uzavírka Karlova náměstí. „Pravdou je, že počet aut ve městě neustále stoupá. Teď se ukázalo, že uzavírka Táborské ulice má na provoz ve městě obrovský vliv a chybí nám alternativní objízdná trasa,“ říká mluvčí radnice Irini Martakidisová.

„Kolony vznikají zásadně ve špičkách, to je kolem osmé ráno a mezi druhou a čtvrtou odpoledne. Nechali jsme proto prodloužit zelenou na semaforech na Komenského a Masarykově náměstí při odbočení do leva a stejná úprava se objeví na křižovatce na výpadovce na Brno.“

Semafory zůstanou zapnuté i o víkendech, což by mělo napomoci plynulosti dopravy.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio