V Třebíči se objevil už druhý pacient s prasečí chřipkou

9. leden 2013
Zprávy z

Na Vysočině už jsou potvrzeny dva případy prasečí chřipky, oba v nemocnici v Třebíči. Zatímco první nakažený musel být minulý týden kvůli vážnému stavu letecky převezen do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, stav druhého nemocného nepovažují v tuto chvíli lékaři za kritický. Případů však může být mnohem víc, ne u všech pacientů s chřipkou se totiž zkoumá původce choroby.

29letého muže přijali v třebíčské nemocnici přesně před týdnem. Na lůžku si ale dlouho nepobyl, průběh nemoci se totiž začal vyvíjet dramaticky. Lékaři proto muže letecky převezli do Prahy, kde se teď léčí na ARO Všeobecné fakultní nemocnice.

Druhý nakažený prasečí chřipkou je 31letý muž. Jeho zdravotní stav je už stabilizovaný, ale stále zůstává v péči lékařů třebíčské nemocnice. Diagnózu u něj určili v neděli a podali mu lék tamiflu.

Podle hygieniků však může být případů prasečí chřipky mnohem více. Ne u každého pacienta se zkoumá původce chřipky, jejíž nárůst je v posledních dnech obrovský. Na Vysočině vzrostl počet nemocných až o polovinu.

Prasečí chřipka už má letos i první oběť. Pacient s potvrzeným virem H1N1 zemřel včera v Sokolově na Karlovarsku. Vážný průběh chřipky mají v kraji i další čtyři pacienti. Dalších devět případů lékaři sledují. Dva pacienti s prasečí chřipkou se léčí také v českobudějovické nemocnici, která kvůli tomu zakázala návštěvy, další zdravotnická zařízení o tom uvažují.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta v pondělí upozornil, že Česko je na počátku epidemie chřipky. Se závažnými komplikacemi je hospitalizováno na 50 lidí, sedm lidí zemřelo. Nikdo z hospitalizovaných nebyl proti chřipce očkovaný.

Chřipka - jak chránit sebe i své okolí
autoři: Hana Mikulincová , Mirko Kašpar
Spustit audio