V Třebíči na Vysočině se můžete vydat na kozí stezku. Kozu samozřejmě dostanete s sebou

7. listopad 2021

Procházky se psem jsou prý velmi zdravé. Můžete se na ně ale vydat i s kozou. Tento nápad se zrodil v hlavách mladého páru z Třebíče na Vysočině. Pořídili si malou farmu, kde chovají koně, slepice i malé stádečko koz. A ty půjčují zájemcům na procházku po okolní přírodě. Můžete dokonce absolvovat naučnou stezku s úkoly, která zabaví vaše děti.

„Já bych to nazvala malou ukázkovou farmou,“ říká farmářka Veronika Hlávková. Na farmu chodí děti z mateřských škol, které tam poznávají, co obnáší péče o zvířata nebo jak se dojí mléko. Největší atrakcí je ale Kozí stezka. Děti i nadšené dospělé na ní čekají zastavení naučné stezky. Na těch plní různé úkoly spojené s poznáváním přírody. Úkoly se v průběhu roku mění, protože kozy na stezku chodí i v zimě. Jediné, co nemají rády, je déšť.

Poušov, kde farma stojí, leží na samém okraji Třebíče. Stezka tak vede do polí a luk mimo ruch města. „Tohle je česká bílá koza krátkosrstá, to je náš zakrslý kamerunský kozel Albert a to je koza anglonubijská,“ ukazuje na své svěřence Veronika Hlávková. Stádečko je velmi různorodé.

Pro vycházku na Kozí stezku vybrala strakatou kozu Emu, která hned dostala postroj. „Je to soumarské sedlo, má dřevěnou kostru,“ popisuje chovatelka a dodává, že kozy se dřív doopravdy používaly k nošení nákladů. „Naše kozy ale nenosí nic těžkého,“ dodává. Ve dvou taškách na bocích kozy jsou potřeby k plnění úkolů na stezce. Lidé si do nich ale třeba mohou dát i svačinku na cestu.

Veronika Hlávková s kozou Emou

„Sedlo se poutá přes prsa a pak popruhem za zadníma nohama, aby sedlo nesjíždělo, když jde koza do kopce nebo z kopce,“ popisuje sedlání kozy chovatelka s tím, že kozy jsou zvyklé chodit jako psi s obojkem na vodítku. Cestou je třeba počítat s tím, že se koza občas zastaví u dobrého listí. Vycházka s kozou zkrátka nemůže být uspěchaná. Člověk se může zastavit, posedět na louce, zatímco se koza pase. Každý s sebou dostane mapku s vyznačenými zastaveními naučné stezky i potřeby k plnění úkolů.

Výlet na Kozí stezku je nutné si předem telefonicky zarezervovat, aby byla k dispozici volná koza. Potřebné informace najdete na webových stránkách kozí farmy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.