V Sobíňově na Havlíčkobrodsku se zrodila nová růže. Dostala jméno Hamila

18. březen 2015
Zprávy z

Šlechtiteli Bohumilu Petruželkovi ze Sobíňova se povedl doslova husarský kousek. Při nahodilé mutaci odrůdy Die Welt zmutoval jeden z pupenů a vyrostla z něho růže lososově meruňkové barvy. Dostala název Hamila v českém hodnocení odborníků uspěla. Aktuálně se čeká na verdikt rozária v Belgii.

„Hamila je velkokvětá růže, má barvu losovou, velmi zajímavou,“ chlubí se šlechtitel, který získal významné body v hodnocení českých specialistů v Hradci Králové. „Dnes je poslaná do Belgie, patří mezi ty nejoblíbenější odrůdy, co se prodávají, tak uvidíme,“ dodává Petruželka s tím, že výsledek budou znát letos v létě.

Šlechtitelé dávají svým výtvorům pochopitelně názvy a ta cesta není vždy zcela jasná. Hamila je kombinací křestních jmen. „Přišel jsem na to já, zapojil jsem jméno dcery a manželky, pak moje jméno. Jsem sice Bohumil, ale říkají mi Mílo. V kombinaci s Hanou vznikla Hamila,“ směje se Bohumil Petruželka.

Hamila, podobně jako další světové odrůdy, poroste také v Lidicích v růžovém sadu, který připomíná tragickou událost z období druhé světové války.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio