V secesní vile v Jihlavě se učili studenti zdravotnické školy

8. březen 2017

Secesní vila na ulici Jana Masaryka v Jihlavě prošla v roce 2016 citlivou rekonstrukcí. Dům byl postaven roku 1902 pro majitelku sousedního objektu Marii Karasovou. Zatím není jasné, proč ke spolupráci přizvala architekta Ladislava Novotného, který pro Jihlavu nic jiného nenavrhl a působil hlavně ve Vídni.

Po historii zajímavé stavby pátrá památkář Jiří Neubert. „V roce 1902 dům postavil v Jihlavě známý stavitel Josef Kubička, který pocházel z Tábora. Ve stejné době realizoval v dnešním krajském městě další budovy, například dva domy v Mahlerově ulici. Na vile Jana Masaryka 4 je výjimečný návrh architekta Ladislava Novotného z Počátek, který působil hlavně ve Vídni a do vily zakomponoval nové prvky. Přinesl sem svěží vítr ze zahraničí,“ zhodnotil Neubert.

Vila, Jihlava

Od honosného bydlení ke školní jídelně

Původním účelem vily bylo bydlení pro rodinu. Od Marie Karasové dům krátce po dokončení zakoupil židovský obchodník Gabriel Hellmann. Za druhé světové války se ale celá jeho rodina musela vystěhovat. Po válce vilu začala využívat zdravotnická škola, a to nejen pro výuku ale také na přípravu a výdej jídel. V části domu si udělali ordinace lékaři.

Vila, Jihlava

Dům koupili až napodruhé

Zchátralou nevyužívanou budovu nabídl Kraj Vysočina k prodeji. Současní majitelé Iveta a Petr Kličkovi se o ni zajímali, ale od koupě nejprve upustili. „Měli jsme obavu, že rekonstrukce bude příliš náročná,“ řekl Klička. Když ani po roce vila nenašla svého nového majitele, Kličkovi ji koupili a za dohledu památkářů a architektů citlivě opravili. „Asi na nás ten dům počkal,“ uvažoval majitel.

Secesní květinové motivy

Při opravách se majitelé a také firma Podzimek, která opravy prováděla, snažili zachovat co nejvíce původních prvků. Zajímavá je například původní malba rostlin na chodbách nebo zábradlí s motivy květin. Ve vile vznikly kancelářské prostory a podkrovní byt.

Vila, Jihlava
Spustit audio