V rouškách povinně do škol od druhého stupně výše. A omezení vnitřních a venkovních akcí

18. září 2020 06:00

Už dnes si museli školáci a studenti od druhého stupně výš přibalit do batohu pár roušek navíc. A není to jediná nová povinnost, která vstupuje v platnost.

„Je to nepříjemné, zamlžené brýle, osm hodin, bolí hlava,“ shodují se studentky Tereza a Emilie, že nošení roušek po celou dobu vyučování není úplně komfortní.

Ve třídách je musí mít nasazené už téměř dva týdny, potvrzuje ředitel Školy ekonomiky a cestovního ruchu v Jihlavě David Vítek.

Od pátku v rouškách

Od pátku budou mít stejnou povinnost všichni žáci v celé zemi od šesté třídy výš, jak oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Aktuálně ta povinnost platí pro společné prostory, nově tedy bude platit pro třídy a pro výuku, počet zasažených škol jde opravdu do desítek v rámci republiky.“

Povinnost roušek ve školách ale není jediné nově zavedené opatření. Zároveň by se třeba neměly pořádat akce, kdy je venku pohromadě více než tisíc lidí nebo uvnitř více než pět set lidí.

Podzimní knižní veletrh

Komplikovanější tak bude například letošní organizace podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. Jeho pořadatelka Markéta Hejkalová zatím ale s jeho rušením nepočítá. „Veletrh bude za víc jak měsíc a do té doby se toho může ještě hodně změnit, to omezení nad pět set návštěvníků platí, ale tam je důležité slovo zároveň, došli jsme k názoru, že to bude možné udělat, tam jsou dva sektory vlastně, hlavní sál dole a potom galerie nahoře.“

Návštěvníci by tak na veletrh vstupovali dvěma oddělenými vchody a podle potřeby by je organizátoři navedli do určených prostor. Ti by byli i u vchodů, kde by příchozí počítali. „Budeme mít několik těch počítadel pro vstup lidí dovnitř a budeme prostě zastavovat ty lidi a spíš je regulovat, že je pošleme nahoru, že je pošleme na nějaký program, který se bude konat mimo veletrh.“

Nová omezení ode dneška ale platí i jinde. Například restaurace a noční kluby musí zavřít nejpozději o půlnoci a dovnitř smí jen tolik lidí, kolik je uvnitř míst k sezení. Roušku pak lidé budou moct sundat jen u stolu. Změny by se naopak zatím neměly dotknout sportovních utkání venku i v hale, kin nebo divadel.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související