V Rankově očichávají po požáru knihy z místní knihovny. Chtějí je vrátit zpět do regálů

31. březen 2016
Zprávy z

Obec Rankov u Chotěboře postihl asi před měsícem požár. Plameny se zakously do klubovny místních spolků a také do knihovny. Její police jsou aktuálně prázdné, místní ale chtějí maximum knih vrátit zpět. Musí je ale očichat. „Jak ta knížka načichne kouřem, tak už to nejde,“ konstatoval Mirek z Rankova.

„Přišel sem jeden kamarád a cítil kouř. Zavolal ještě jednoho a chtěli to uhasit. Vyrazili dveře a sotva stihli utéct,“ popisuje požár předseda osadního výboru v Rankově Jiří Málek. Vše pravděpodobně způsobila závada v komíně místní budovy. Jiskra přeskočila na podlahu a plameny v klubovně a knihovně napáchaly své.

Měsíc po nešťastné události to v budově doslova vře. Pan Václav se na štaflích ohání malířskou štětkou, o kus dál lidé třídí knihy. „Tady byla největší škoda, hlavně hodně začouzíno,“ konstatuje Jiří Málek. „Regály tady byly, stolky, počítač, sedačka. Půlka knížek je dole, zbytek si odvezli zpět do knihovny v Havlíčkově Brodě.“

Knížky nedopadly nejlépe

Asi třísettisícovou škodu na majetku Rankovu resp. sousední Chotěboři zaplatí pojišťovny. Co ale musí místní udělat sami, to je třídění knih. „Jak se knížka zakouří, tak pořád je to cítit. Takovej bůček,“ vtipkuje předseda Málek. Do knihovny také chodí další lidé, aby pomohli. „Text tý knihy je v pořádku, akorát to smrdí,“ dodává Mirek.

Do původního stavu chtějí obecní budovu v Rankově vrátit do dvou týdnů.

Rankov, obecní budova
Rankov, obecní budova
Spustit audio