V Rančířově u Jihlavy přenocují američtí vojáci. První část konvoje dorazí v neděli

21. květen 2021 11:00

Stany pro 300 lidí, jídelny, mobilní toalety a sprchy. Čeští vojáci postavili v Rančířově zázemí pro americkou armádu. Projíždět Vysočinou bude na cvičení v Maďarsku.

Přes Českou republiku bude od soboty v následujících pěti dnech projíždět konvoj americké armády na mezinárodní cvičení NATO v Maďarsku. Vojáci budou v Česku přespávat v Rančířově u Jihlavy, kde je pro ně přichystaný stanový tábor.

Naráz se v něm může vyspat až 300 lidí. První část konvoje má dorazit v neděli nad ránem. „Jeden stan s 12 lůžky, je tam dezinfekce, elektřina, osvětlení,“ řekla velitelka tábora Zdeňka Lapáčková. Takových stanů je u Rančířova celkem 27. Vojáci budou mít i jídelny, kontejnery s toaletami a sprchy.

Tři konvoje

Americká armáda bude najíždět ve třech konvojích. „Je to udělané tak, aby se ty konvoje mezi sebou co nejméně mísily.“ Pro případ nákazy nemocí covid-19 jsou v areálu také dva stany oddělené od ostatních. „Jsou určené pro izolované pacienty.“

Současná pandemická situace změnila i požadavky americké armády, popisuje ředitel sekce logistiky ministerstva obrany Štefan Muránský: „Jednotky nevyžadovaly catering. My jsme schopni tady připravovat i stravu v plném rozsahu.“ Jídlo si tak američtí vojáci vezou vlastní, stejně tak palivo pro techniku.

Stany a zázemí američtí vojáci využijí i při návratu ze cvičení mezi 12. a 16. červnem.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio