V psím útulku v Pístově u Jihlavy čeká na nového pána kříženec Chuck. Je to pohodový pes

23. květen 2023

Zatímco v době covidové pandemie byla po psech sháňka a lidé často hledali i v útulcích, teď je situace opačná. Psi vyrostli a lidé se jich zbavují. To je zřejmě také případ ročního křížence Chucka, který na nového pána čeká v Pístově u Jihlavy.

"Je to kříženec těžko říct s čím," říká o Chuckovi vedoucí pístovského útulku Kateřina Škarková. Pes je to asi dvacetikilogramový, srst má hnědočerně žíhanou, na hrudi má bílou náprsenku a bílý má i konec ocasu. "Našel se loni v listopadu v Heleníně, nikdo se o něj nepřihlásil, takže o jeho minulosti nic nevíme," dodává s tím, že je to pes velmi přátelský, který má moc rád lidi.

Roční Chuck je na tom zdravotně velmi dobře. "Je naočkovaný, očipovaný, odčervený. Je to zdravý mladý pes," říká Kateřina Škarková. Chucka si lidé často a opakovaně půjčují na procházky. S ostatními psy vychází dobře. Jako bezproblémový pes se tak hodí jak k lidem s domkem a zahradou, tak do bytu. "Uvítal by v podstatě kohokoliv, kdo se o něj bude zajímat, a kdo s ním bude něco dělat," dodává vedoucí útulku s tím, že pes nebude mít problém ani s dětmi v rodině. Vzhledem k jeho velikosti ale doporučuje Chucka seznamovat spíš s většími dětmi.

Osvojení psa v útulku je jednoduché. Začíná pohovorem, kdy zaměstnanci útulku zjišťují, co zájemci od psa očekávají, a jaké mají zázemí. Potom doporučí vhodného psa. S ním pak lidé absolvují několik procházek, a pokud si vzájemně vyhovují, nic nebrání tomu, aby si psa odvedli domů.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.