V průzkumné štole u Jaroměřic nad Rokytnou pronásledoval fotografa tajemný oblak páry

Kolem nás se občas dějí věci, které je sice možné vysvětlit doslova vědecky, ale my v nich přesto vidíme něco tajemného, zvláštního. Stalo se to i Pavlu Chlubnovi z Jaroměřic nad Rokytnou. Při fotografování štoly zahlédl podivný oblak páry.

"Je to štola, o které jsme věděli už léta, ale nebylo možné se do ní dostat," ukazuje na fotogafii položenou na stole amatérský historik Pavel Chlubna. Štola se nachází u říčky Rokytné a dlouhá léta byla zajištěná mříží. Tu ale nedávno někdo rozřezal. Nadšený fotograf toho využil. "Je to nádherně protkané barevnými nerosty," popisuje. Stalo se ale něco, co ho vyvedlo z míry.

Tajemný obláček páry a mrazení v zádech

Pavel Chlubna, amatérský historik.jpg

"Z boční chodby vystoupilo něco," říká a ukazuje na fotografii, na které je vidět obláček páry. "A to něco procházelo kolem mě."

Úkaz je zřejmě možné si vysvětlit jako fyzikální jev. Pavel Chlubna si toho je vědom, ale přesto měl v tu chvíli husí kůži. Oblak páry navíc viděl i při své další návštěvě štoly. Při té se mu ho dokonce podařilo vyfotografovat.

Ve štole od roku 1957 hledala jáchymovská firma ložiska uranu. Amatérský historik dokonce oslovil ministerstvo životního prostředí. Ptal se, co ve štole je, a co se v ní dělo. "Bylo mi odpovězeno, že se nemám starat o to, co je součástí státního tajemství."

Spustit audio

Související